Hlavní obsah

Jazzový podzim ve Zelenáčově šopě chystá sérii koncertů

Novinky, Věra Stojarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V programu zlínského hudebního klubu Zelenáčova šopa se v poslední době objevuje množství jazzových a bluesových kapel. Pro letošní podzim jsou pro fanoušky jazzu a blues připraveny speciální slevové kupóny. Zelenáčova šopa tak chce nalákat na zajímavé koncerty více publika.

Foto: fb Laco Deczi
Článek

Nejbližší koncert je nachystán na 15. listopadu. Ruchadze Band je na české hudební scéně ojedinělý kosmopolitní projekt pod vedením světoběžníka Konstantina Ruchadze, který je inspirovaný hudbou jako celkem, stylově a dimenzionálně nezávislou na prostoru a čase. Hudba, kde je místo pro hloubku, kreativitu, improvizaci, dravost a spontaneitu.

V neděli 19. listopadu se do Zlína vrací geniální trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř Laco Deczi. Od roku 1986 žije ve Spojených státech amerických, kde je frontmanem kapely Celula New York. Od roku 1990 Laco pravidelně dvakrát do roka jezdí tour po České republice a Slovensku.

Zlínská kapela Apoache, která od roku 2003 produkuje vlastní tvorbu, má za sebou dvě alba a neustále pracuje na nových nápadech. Vlivy moderního jazzu, fusion, world music, reggae, ale i popu jsou stylové prvky, které se v autorské tvorbě sice objevují, ale její výsledný sound je charakteristický a originální. V Zelenáčově šopě si jí lze vychutnat v úterý 21. listopadu.

Ve čtvrtek 23. listopadu se chystá koncert zlínské kapely F DUR jazz band. Muzikanti staví na výjimečném projevu vokalistů Zuzany Sapárové a Rolanda Hamaje, precizní rytmice a sólistech v dechové sekci. Kapela vystupuje pravidelně nejen v hudebních klubech po celé republice, ale i na festivalech s mezinárodní účastí.

Další zahraniční hvězdou, která plánuje zastávku ve Zlíně je Benny Lackner Trio. Benny se narodil v Berlíně, ve třinácti se přestěhoval do Kalifornie. Žije v New Yorku, kromě své úspěšné sólové dráhy má i mezinárodní duo a trio, živí se též jako příležitostný spoluhráč a skladatel. Koncert je naplánován na neděli 26. listopadu.

Na 10. prosince je v plánu Stanislav Slovinski Quintet. Lídrem kapely je Stanisław Słowiński – houslista, aranžér, skladatel, hudební producent, multiinstrumentalista. V jeho hudbě se projevuje vliv klasiků polského jazzu a silný vliv moderní klasické hudby. Celá jeho mladá kapela vytváří velmi osobitý a kompaktní zvuk postavený na emocích.

Podzimní sérii jazzaových koncertů zakončí Bex Marshall, nositelka ocenění “British Blues Awards”. Bex Marshall vyniká jedinečným stylem své kytarové hry, ve kterém spojuje klouzavou slide techniku, blues rock, ragtime a roots music. Její hlas je kombinací vokálu staré utrápené černošky a soulového feelingu rockové hvězdy. Koncert je naplánován na 13. prosince.

Zelenáčova šopa, hospůdka pivních speciálů, hudební a divadelní klub, je místem, kde lze ochutnat desítky různých piv, zažít živé koncerty, cestovatelské besedy, nebo divadelní představení pro děti i dospělé. Kulturní programy jsou podporovány Kulturním fondem města Zlína. U zrodu vyhlášeného podniku před 26 lety i za jeho současnou dramaturgií stojí Martin Juřík, mezi přáteli známý pod přezdívkou Čurda. Je také tahounem zlínské kapely Podjezd.

Další informace: Martin Juřík, 605 256 600, www.sopa.cz, sopa@sopa.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám