Hlavní obsah

Jazzové podvečery zpestří hudební nabídku v Rychnově nad Kněžnou

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři měsíce zbývají do konce roku a v každém z nich se v malém sále Pelclova divadla v Rychnově nad Kněžnou uskuteční Jazzový podvečer s…. Příznivci tohoto hudebního žánru tak budou mít další příležitosti k ochutnávce skvělé muziky v provedení našich i zahraničních muzikantů.

Foto: Jazz do regionů (archiv)
Článek

Rychnov nad Kněžnou se v roce 2010 totiž volně zapojil do projektu agentury Art Brno nazvaného Jazz do regionů, který se zaměřuje na moderní a soudobý jazz v podání vycházejících hvězd domácího a středoevropského jazzu.

Již 25. září se v Rychnově nad Kněžnou představí Doris & The swingin Bastards s pěveckým talentem Doris Lamošovou a zahrají nejlepší pecky z časů, kdy swing byl ještě divoký a plný energie. Kapela ve složení Jan Šimůnek (violinofon, housle), Antonín Šturma (kytara), Pavel Šlosar (kontrabas) k tomu prohlašuje: „Pojďme si vzájemně udělat radost a podlit se o skvosty z dob, kdy jazz byl ještě mladý…“  

Na předposlední říjnovou středu, tedy 23. října, pozvali pořadatelé RUS NERWICH Quartet, který vystoupí ve složení Rus Nerwich (saxofony), Nick Williams (piano), Lukáš Kytnar (kontrabas) a Oliver Lipenský (bicí) a nabídne skvělé propojení jazzu a afrických rytmů. Starý, známý, skvělý jihoafrický hudebník a producent se vrací do Evropy, kde uchvacuje svou energií. Svoji originální hudbu považuje za sílu dodávající prostředek k všeobecné komunikaci a poznání. Jeho tvůrčím nástrojem je zejména saxofon, který, jak sám říká, objevil ve svých šestnácti letech a zcela mu propadl.

Třetí jazzový podvečer je na programu 27. listopadu a vystoupí na něm  Veronika Harcsa Duo. Jazzová zpěvačka Veronika Harcsa (29 let) z Maďarska má ve svém věku rozběhnutou velmi slibnou kariéru nejen doma, ale i v zahraničí. Stihla již úspěšné umístění svých předchozích alb v japonských žebříčcích, platinové jazzové album a titul "Maďarské jazzové album roku". Pravidelně spolupracuje s italským kytaristou a producentem Nicolou Contem.

Aktuální album Lámpafény (Světlo lampy) je jejím prvním albem zpívaném v maďarském jazyce. Spolu se svým jazzovým kvartetem v jedenácti skladbách překrásně zhudebňuje poezii významných maďarských básníků 20. století. Veronika hraje také nádherné komorní (a zároveň nejen jazzově, ale i rockově plnokrevné) koncerty jen v duu, společně s kytaristou Bálintem Gyemántem - v tomto složení se také představí v malém sále Pelclova divadla v Rychnově nad Kněžnou.

A 11. prosinec bude svátkem pro ty, kteří už vloni (a možná i předtím) zažili vystoupení charismatického slovinského bluesmana a šansoniéra Paula Batta Jr. s vynikajícím klávesistou Ondrou Křížem - Paul Batto Jr. Duo

Paul Batto Jr. se narodil ve slovinské Lublani, pohybuje se po Evropě (Švýcarsko, Maďarsko, Polsko, Česko) a všude na svých cestách koncertuje. V roce 1994 založil kapelu Riverside Blues Band, se kterou hrál nádherně čisté akustické blues. Od roku 2003 se rozhodl pro sólovou kariéru. Současný jeho repertoár se skládá z jazzových standardů (Ellington, Gershwin, Arlen, Carmichael) - je to swing ve středním tempu vedle balady a bluesové písničky, svérázné pojetí, velký zážitek. Rychnovský koncert bude mít navíc vánoční nádech a zazní v něm gospely a spirituály.

Jazzové podvečery s…. v malém sále Pelcova divadla v Rychnově nad Kněžnou začínají vždy v 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám