Hlavní obsah

Jazzové podvečery s... v Rychnově nad Kněžnou vyvrcholí koncertem Paula Batta Jr. a Ondry Kříže

Novinky, Dana Ehlová

Ve středu 11. prosince vyvrcholí v malém sále Peclova divadla v Rychnově nad Kněžnou letošní podzimní cyklus Jazzových podvečerů s... Od roku 2010, kdy se toto město volně zapojilo do projektu agentury Art Brno nazvaného Jazz do regionů, zní totiž jazz pravidelně i v kraji pod Orlickými horami.

Foto: Kultura s.r.o. Rychnov nad kněžnou (archiv)

Charismatický slovinský bluesman a šansoniér Paul Batto Jr. s vynikajícím klavíristou Ondrou Křížem přijedou do Rychnova nad Kněžnou.

Článek

Cílem projektu a všech pořadatelů koncertů je představit příznivcům hudby moderní a soudobý jazz v podání vycházejících hvězd domácího či středoevropského jazzu. A tak vystoupili letos na podzim v Rychnově nad Kněžnou Doris & The swingin Bastards s pěveckým talentem Doris Lamošovou, RUS NERWICH Quartet a Veronika Harcsa Duo.  

Jestliže se říká - to nejlepší  nakonec - bude to, soudě podle loňských ohlasů, platit zřejmě i pro poslední Jazzový podvečer s… tohoto roku v Rychnově nad Kněžnou.

Druhá prosincová středa (11. 12.) se určitě stane svátkem pro ty, kteří téměř přesně před rokem už vystoupení charismatického slovinského bluesmana a šansoniéra Paula Batta Jr. s vynikajícím klavíristou Ondrou Křížem - Paul Batto Jr. Duo - zažili. Účastníci minulého koncertu těchto dvou hudebníků byli totiž naprosto nadšeni a mnohým z nich pak ještě mnohokrát zněly skladby v jejich provedení díky zakoupeným CD.    

Paul Batto Jr. se narodil ve slovinské Lublani, již mnoho let se pohybuje po Evropě (Švýcarsko, Maďarsko, Polsko, Česko) a všude na svých cestách koncertuje. Za svoji nejpodstatnější zkušenost s hudbou považuje deset let spolupráce s americkou gospelovou skupinou ABC (A Better Country), o níž řekl: „Od samého začátku jsem byl vychováván k postoji, že píseň musí mít ducha, musí inspirovat - nejen povrchní zábava, ale něco, co mluví do duše. Tento postoj zůstal se mnou dodnes bez ohledu na styl hudby.“  

Jeho současný repertoár se skládá z jazzových standardů (Ellington, Gershwin, Arlen, Carmichael). Je to swing ve středním tempu, balady a bluesové písničky ve svérázném pojetí, čehož výsledkem je velký zážitek pro posluchače. Rychnovský koncert bude mít navíc vánoční nádech a zaznít by v něm měly gospely a spirituály.

Naprosto výjimečný dojem z koncertu Paula Batta Jr. souvisí také s uměním mladého klavíristy Ondry Kříže, rodáka ze Soběslavi, absolventa Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze, který s ním procestoval již mnoho míst, a vždy a všude si společně získali srdce posluchačů.

Proto se dá očekávat, že ve chvíli, kdy ve středu 11. prosince zazní v 19 hodin první tóny z kláves pod rukama Ondry Kříže spolu s podmanivým hlasem Paulla Batta Jr., dostane mnoho posluchačů v malém sále Peclova divadla v Rychnově nad Kněžnou tak trochu s předstihem svůj první vánoční dárek.    

Reklama

Výběr článků

Načítám