Hlavní obsah

Jazzové a swingové hvězdy míří do Týniště nad Orlicí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

18. ročník mezinárodního týnišťského swingového festivalu Jardy Marčíka se uskuteční ve dnech 31. května až 1. června. Publiku na Tyršově náměstí v Týništi nad Orlicí se znovu představí vynikající sólisté i kapely z oblasti jazzu a swingu.

Foto: Swingový festival Jardy Marčíka (archiv)

Z minulých ročníků festivalu

Článek

Mezi největší hvězdy bude letos určitě patřit kontrabasista František Uhlíř (rodák z Ústí nad Orlicí), patřící mezi nejlepší basisty v Evropě, který na festivalu vystoupí se svojí kapelou PVC, v níž hostují také dvě mladé jazzmanky z Vídně – zpěvačka Nika Zach a pianistka Julia Seidl. To dává 18. ročníku festivalu mezinárodní punc, což potvrdí i Justin Echols Quartet z americké Oklahomy.

Hosty domácího Mladého týnišťského big bandu budou tentokrát naše pěvecké špičky – Jan Smigmator a zpěvačka Dasha. Vokální složku festivalu zastoupí Voxtet, který s obrovským úspěchem vystoupil v jednom z předchozích ročníků. Lahůdkou pro příznivce bude určitě vystoupení Tria znamenitého klavíristy Ondřeje Kabrny, naopak příznivci velkokapelové hudby si přijdou na své při vystoupení Golden Big Band Praha spolu s Tomášem Savkou v programu věnovanému osobě Karla Hály.

Vedle těchto špičkových protagonistů vystoupí soubory, které své swingové muzikantství rozvíjejí na uměleckých školách. Letos poprvé přivítají v Týništi Big Band ZUŠ Humpolec a Tůmovo kvinteto ZUŠ Kostelec nad Orlicí. Chybět nebude ani Black Buřiňos. Za 17 let, co festival probíhá, se na něm vystřídalo mnoho desítek souborů a sólistů jako Vlasta Průchová, Jana Koubková, Dana Vrchovská, Yvone Sanchez, Dan Bárta, Láďa Kerndl, Karel Hála, T.O.P. Dream Company, Ondřej Havelka a další. Osmý ročník byl poprvé mezinárodní – v Týništi vystoupiliy big bandy z USA a Maďarska.

Neodmyslitelnou součástí festivalu se již stali zvukaři Leoš Nývlt a Ivan Franěk a konferenciér Jiří Pavlík.

Festival nese od roku 1998 jméno Jardy Marčíka, zakládajícího člena Mladého týnišťského bib bandu a jednoho z organizátorů této akce, který v době příprav na 3. ročník festivalu zemřel.

Za dobu existence se festival opravdu rozrostl a je považován za velkou kulturní událost daleko přesahující rámec okresu a kraje. O možnost účinkovat v Týništi nad Orlicí mají zájem přední sólisté a soubory. Dvoudenní akce se vždy koná první pátek a sobotu v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám