Hlavní obsah

Jazzová rytmika oceněná několika Grammy se představí v klubu Highway 61

Novinky, Jiří Grauer

V pondělí 20. dubna zavítá do Českých Budějovic jedna z nejlepších rytmik, které chodí po zeměkouli. Bubeník Adam Nussbaum a kontrabasista Jay Anderson doprovodí Libora Šmoldase.

Foto: archiv - L. Šmoldas

Nussbaum Anderson Šmoldas

Článek

Americká dvojice má za sebou kariéru u největších hvězd nejen jazzové scény. Jen pro zajímavost výčet několika hudebních jmen. Jay Anderson patří mezi nejuniverzálnější hráče dnešní scény. Mezi muzikanty, které doprovázel, nechybí Frank Zappa, Tom Waits, David Bowie nebo Celine Dion. Samozřejmě má na kontě i pěknou řádku jmen z jazzového světa: Joe Sample, John Scofield, Mike Stern a desítky dalších. 

S Adamem Nussbauem je to obdobné – Gil Evans, Randy a Michael Breckerové, Sonny Rollins a desítky dalších.

Duo těchto muzikantů oslovil na svých amerických studiích mladý český katarista Libor Šmoldas. Jejich spolupráce vyústila v natočení desky i toto jarní turné.

„Konceptem desky Dreamtime je hrát písničky spíše než složitá aranžmá, jde o návrat k jednoduchosti a kráse písní v jejich původní formě. Vybral jsem skladby, které mám opravdu rád, ne všechny jsou jazzové,” vysvětluje Šmoldas.

Koncert by měl být skoro „povinný“ pro všechny jihočeské bubeníky i kontrabasisty, protože to co na podiu předvádí zmiňované americké duo, není opravdu běžná záležitost.

 20. 4., 20:00 Klub Highway 61, České Budějovice

Reklama

Výběr článků

Načítám