Hlavní obsah

Jaroslav Svěcený zahájí 12. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 1. května vystoupí v broumovském klášteře houslový virtuos Jaroslav Svěcený a kytarista Miloslav Klaus. Svým Koncertem pro deset strun symbolicky zahájí festival Za poklady Broumovska.

Foto: archiv Jaroslava Svěceného
Článek

Benefiční koncert bude zahájen v 18 hodin v sále Dřevník v zahradě broumovského kláštera. Výtěžek koncertu poputuje stejně jako vloni na podporu festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska, který rozezní kostely na Broumovsku v červenci a srpnu.

„Budu hrát na unikátní italské a francouzské housle, které publiku blíže představím. Zazní originální skladby Nicolo Paganiniho, Maura Giulianiho či Filippa Gragnaniho pro housle a kytaru, které posléze vystřídá hudba G. Faurého, A. Piazzolly (jeho slavná Ave Maria), Johna Williamse… a také mé maličkosti. Zazní i část mé skladby, kterou jsem v roce 2013 premiéroval v New Yorku a tomuto městu prostřednictvím tehdejšího starosty Michaela Bloomberga věnoval. Je to program, kterým chci oslovit posluchače všech generací,“ uvedl Jaroslav Svěcený.

Vstupné na koncert je rozděleno do tří kategorií – standardní vstupné za 290 Kč, vstupné s podepsaným CD za 690 Kč a vstupné s výhodným místem, podepsaným CD a osobním setkáním s umělci za 990 Kč. Vstupenky je možné zakoupit buď v klášterní kavárně Café Dientzenhofer nebo online.

Program 12. ročníku festivalu je již také znám. Letní cyklus pravidelných sobotních koncertů odstartuje v sobotu 1. července v božanovském kostele přední český hobojista a uznávaný interpret Vilém Veverka a Ensemble 18+.

Při následujících koncertech se představí Musica Braunensis, italské duo Quintana, významná česká harfenistka Kateřina Englichová, laureát soutěže Pražské jaro Marek Kozák s houslistou Matoušem Pěruškou, renomovaná operní pěvkyně, sopranistka Simona Houda-Šaturová s klavíristkou Lenkou Navrátilovou, finský hornista Esa Tapani s hornisty Zuzanou Rzounkovou, Petrem Hernychem a klavíristkou Janou Goliášovou, Zemlinského kvarteto s Evou Garajovou či Martinů Voices.

Festival ukončí 2. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově Jazzová mše Karla Růžičky s Kühnovým smíšeným sborem.

Doprovodným programem festivalu budou mezinárodní Letní hornové kurzy, které se uskuteční 7. – 12. srpna v broumovském klášteře a které povede finský hornista Esa Tapani, čeští hornisté a pedagogové Zuzana Rzounková a Petr Hernych a klavíristka Jana Goliášová.

12. ročník festivalu podpořili partneři MND a Kasper, Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Hradec Králové, Opera+, Harmonie, Týdeník Rozhlas, Hudební rozhledy, PROPAMÁTKY a Naše Broumovsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám