Hlavní obsah

Jaroslav Svěcený a Cigánski diabli nadchli vyprodané Švandovo divadlo

Novinky, Stanislav Stebila

Ve druhé polovině března bylo Švandovo divadlo na pražském Smíchově svědkem jedinečného setkání strhující virtuozity Jaroslava Svěceného a slovenského orchestru Cigánski diabli.

Foto: Petr Janovský

Jaroslav Svěcený a Cigánski Diabli ve vyprodaném Švandovo divadle

Článek

Pro vyprodaný sál byla energie obou veličin radostí pro duši, která dala nový směr klasickým skladbám i cikánským melodiím. 

Koncertní projekt houslisty světové úrovně Jaroslava Svěceného a slovenské kapely s mistrovskou profesionalitou s nejlepším světovým cimbalistou Ernestem Šarközim v čele, krásné barvy tónů violoncella jeho manželky Silvie, virtuózní houslová sóla primáše Štěpána Banyáka, doplněné o klarinetové mistrovství Zoltána Grunzy, violy Jozefa Farkaše, houslí Emila Hasala a kontrabasu Róberta Fehéra, byl pro diváky zážitkem vskutku královským. Vložená energie a dravost byla v závěru také náležitě odměněna dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. Ovace nebraly konce.

Cigánski diabli je název jedinečného seskupení hudebníků, kteří od roku 1991 dokázali to, co se ve střední Evropě podařilo málokomu. Jejich skladby s nadšením poslouchají nejen tisíce oddaných fanoušků, ale i odborná kritika. Přinášejí originální díla, odvážná aranžmá, neobvyklé hudební kombinace - a hlavně novou image.

Tradici obohatili nejen svými sólovými hudebními projekty a spoluprací se symfonickými orchestry (zejména s rakouským klavíristou Paulem Guldou v projektech „Haydn alla Zingarese“ a „Liszt-Roma Rhapsody“), ale také svými posledními CD nahrávkami (Dobré časy, Adagio-Furioso a Carmen), ve kterých klasické skladby Albinoniho, Haydna, Paganiniho, Brahmse, Sarasateho, Dvořáka a Bizeta mistrovsky propojili s ostatními hudebními žánry – jazzem, cikánskou hudbou, stylem etno a flamenco, a doplnili je o neobyčejné rytmické a harmonické změny obohacené výjimečnou virtuozitou, která je neodmyslitelnou součástí jejich uměleckého projevu.

Orchestr koncertoval na pěti kontinentech a v 35 státech světa (USA, Austrálie, Kanada, Japonsko, Čína, Jižní Korea, Mexiko, Egypt) a téměř v celé Evropě. Z významných koncertních pódií, na nichž orchestr vystupoval, jmenujme např. Berlínskou filharmonii, Komische Oper (Berlín), Konzerthaus (Berlín), The Royal Opera House (Londýn), Hans Max Saal (Mnichov), Obecní dům (Praha), Konzert und Kongressaal (Luzern), Concert Hall (Melbourne), Musikverein (Vídeň), Is Sanat (Istanbul).

Orchestr vystupoval na mnohých významných hudebních festivalech, jako jsou Kissinger Sommer, Beethovenfest Bonn, David Oistrahhi Festival (Pärnu, Estonsko), Liszt festival (Raiding, Rakousko), Euroclassic (Pirmasens, Německo), World Arts Festival (Jeju, Korea), Pražské jaro.

Orchestr spolupracuje s mnohými předními symfonickými orchestry, dirigenty, zpěváky a instrumentalisty různých hudebních žánrů – Ramón Vargas, Paul Gulda & Vídeňský houslový kvartet, Gipsy Kings, Rick Astley, Německá komorní filharmonie Brémy, Cyprus Symphony Orchestra, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Moravská filharmonie Olomouc, Státní filharmonie Košice, Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu Bratislava.

V letošním roce mimo Českou republiku (Mikulov, Hradec Králové, České Budějovice, Prostějov, Olomouc, Český Krumlov) vystoupí ve Slovinsku, Rakousku, Finsku s Polsku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám