Hlavní obsah

Jaro povolalo orientační běžce do Černého lesa

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 29. března se sešlo 320 orientačních běžců z Moravskoslezského kraje a Polska k druhému soutěžnímu závodu. Sraz si tentokrát dali v Karviné-Ráji v Černém lese, kterým prochází hranice mezi Polskem a Českou republikou.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh v Karviné 29.3.2015 : Ještě kousek a jsem v cíli!

Článek

Pořadatelé ze Sportovního klubu orientačního běhu z Havířova připravili závod na klasické trati, což znamená, že délky byly od 2,10 km až po 10,70 km, kterou běželi muži kategorie H 21 (věková kategorie od 21 do 34 let).

„Terén a prostor Černého lesa byl v minulosti pro veřejnost nedostupný, protože se v něm nacházel vojenský prostor s protiletadlovou jednotkou a středem lesa prochází státní hranice s Polskem. I proto se podařilo přírodní hodnoty území zachovat v téměř nedotčeném stavu. V lese se nachází mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů a rozsáhlé stromové porosty i četná prameniště a klikatící se potůčky. Orientační běžci, kteří si přírody váží, protože les je jejich sportovištěm, si možnosti běžet v novém a neznámem terénu velmi užívali,” informoval hlavní rozhodčí 2. třídy Zdeněk Jakobi z pořádajícího oddílu SKOB Havířov.

Stavitel tratí Zdeněk Juračka připravil pro závodníky náročné tratě. Čistý terén s převýšením u mužů H 21 305 m a délkou trati 10,7 km dal zabrat i těm nejlepším z 39 závodníků, kteří tuto trať běželi. Nejvíce obsazenou kategorii žen byla D 35 (35 - 45 let) s 23 běžkyněmi.

Početně obsazené kategorie byly i pro příchozí veřejnost a malé děti. V kategorii HRD (rodiče s dětmi) běželo 29 dětí s elektronickým čipem SportIdent, ale ve skutečnosti běželi s nimi také maminky, tatínkové dědečkové a babičky, takže se jich na trase sešlo postupně okolo 45 lidí.

Počasí závodníkům vyšlo, zprvu bylo pěkně, modrá obloha a v závěru se zatáhlo a ochladilo se. Nepršelo.

V hlavních dívčích kategoriích D 21 zvítězila Markéta Sabelová z Třince - trať 6,7 km - 53:45 minut. Trať v délce 5,5 km v kategorii D35 nejrychleji za 46:14 zaběhla Mária Kovaříková, také z Třince.

Jakub Glonek z Opavy, oddílu AOP vyhrál kategorii H 21. Téměř jedenáct kilometrů zvládl za 66:22 minut. Ze Sportovního klubu orientačního běhu Ostrava je Tomáš Berger, který zvítězil v kategorii H 35. Trať dlouhou 8,2 km zvládl za 57:35 minut.

Pořadatelé odměnili všechny zúčastněné malé děti krásnou cenou a nejlepší tři ze zbývajících 22 kategorií věcnou cenou a originálním vkusným diplomem. Vyhodnocení se konalo v restauraci U Tesarčíků v Karviné-Ráji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám