Hlavní obsah

Jarní procházka za významnými stromy v Praze může být i cestou do historie

Novinky, Aleš Rudl
Aktualizováno

V Praze můžeme najít desítky stromů připomínající nejrůznější poselství. Pojďte se vydat na jarní procházku a osvěžit si důležitá data naší minulosti či věhlasné osobnosti.

Foto: Aleš Rudl

Jiráskův dub v Hodkovičkách nám připomíná věhlasného literáta Aloise Jiráska. Do celopražské databáze významných stromů byl zařazen v roce 2014.

Článek

Stromy jsou často vysazovány na počest historických událostí. Ty pak připomínají celý svůj život - jsou svědky minulosti. Několik pražských velikánů, zasluhující si pozornost, úctu a ochranu si nyní představíme.

Masarykova lípa na Pražském hradě: V horní části Jeleního příkopu najdeme na Masarykově vyhlídce lípu pojmenovanou po našem prvním československém presidentovi. K lípě, jejíž stáří se pohybuje kolem dvě stě let, chodil i lidmi milovaný státník a odpočíval pod ní. Dnes je od lípy krásný pohled na Pražský hrad.

Jiráskův dub v Hodkovičkách: V Praze 4 v údolíčku Branického potoka roste krásný Jiráskův dub. Malebná a košatá koruna stromu se rozkládá v Jiráskově čtvrti nazvané podle věhlasného literáta Aloise Jiráska. Při putování po jeho okolí najdete 21 ulic vztahujících se k jeho dílu.     

Lípa republiky v Klementinu: V samém centru města na nádvoří areálu Klementina stojí lípa republiky. Ta zde byla zasazena 5. listopadu 1968 na počest 50. výročí vzniku Československé republiky. Vysadil ji tehdejší ředitel státní knihovny ČSR PhDr. Josef Vinárek společně s dalšími zaměstnanci a za účasti početného publika.

Další stromy jsou spojeny například s Janem Nerudou, Jaroslavem Foglarem či dalšími okamžiky naší historie.

Inspiraci na procházky najdete v celopražské databázi významných stromů umístěných na webu Pražské stromy. Ten nyní eviduje na 204 stromů s poselstvím.

Za stromy na přednášku i na pochod

O významných stromech se můžete dozvědět více na přednášce v Národním zemědělském muzeu na Letné. Jejich příběhy budou vyprávěny ve středu 8. dubna od 18 hodin.

Milovníci turistiky mohou vyrazit v úterý 21. dubna na pochod, jenž povede po památných a významných stromech centra města. Na začátek pochodu pořádaného Klubem českých turistů do Klementina můžete přicházet od 17 hodin.

Máte-li tipy na stromy v Praze, které by se mohli stát významnými, pak se určitě zapojte do soutěže Objevme významné stromy. Na autory dobrých tipů čekají hodnotné knižní novinky.

Podrobnosti k výše uvedeným tipům a dalším akcím naleznete na webu Pražské stromy, jenž v dubnu slaví 5. narozeniny od svého vzniku. Web je průvodcem po památných a významných stromech Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám