Hlavní obsah

Jarní Orlice aneb Zahájení turistické sezóny na Orlickoústecku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. dubna byla v Cakli na Tiché Orlici zahájena letošní turistická sezóna Klubu českých turistů (KČT) Horal.

Foto: Stanislava Dvořáková

Scenérie Tiché Orlice překvapí v každém ročním období svojí přírodní krásou.

Článek

V Cakli ve Starých Oldřichovicích u Ústí nad Orlicí se nachází areál aktivní turistiky KČT Horal, který leží v bezprostřední blízkosti cyklostezky vedoucí údolím Tiché Orlice.

Zde byla mezi 9. až 11. hodinou provedena registrace pro jednotlivé turistické kategorie akce Jarní Orlice. Svoji sezónu tak mohli zahájit pěší turisté, cyklisté, in-line bruslaři i milovníci sjezdu po vodě.

Zájemci bez potřebného sportovního vybavení si mohli zapůjčit kola, kolečkové brusle i lodě, které byly přímo pod dohledem předsedy KČT Horal Otakara Boury naloženy na přívěs a dopraveny do Letohradu. Odtud bylo v odpoledních hodinách uskutečněno splutí atraktivním povodím Tiché Orlice s přírodními meandry do cíle v Cakli.

I když sluníčko svými paprsky vytáhlo teplotu až na 18°C, nárazový prudký vítr pohodu nepřidal. Úkolem bylo dostat se do 12 hodin do prostoru odpočinkového místa na cyklostezce pod ČOV Letohrad, kde bylo oficiálně provedeno zahájení letošní turistické sezóny ohněm s opékáním vuřtů.

Se silným protivětrem statečně bojovali pouze cyklisté, ostatní dali přednost pohodlnější přepravě, takže na startu byla vidět i vozidla zajišťující autoturistiku. Ti, kteří si již netroufají na desetikilometrovou túru, odjížděli z nedaleké zastávky ve vlakové soupravě.

Nikdo však o krásy jarního údolí Tiché Orlice nepřišel. Vlaková trať i silnice vedou v blízkosti toku řeky. Pro turisty, kteří dorazili do cíle podstatně dříve než cyklisté, byl připraven náhradní program, a to návštěva Muzea řemesel, případně Muzea a světničky Járy Cimrmana.

Po občerstvení následoval přesun do tábořiště v Cakli. Pokud účastníci využili aspoň trochu zlepšeného počasí, tak pěší se vydali po modré značce 11,5 km trasou směr zřízenina hradu Lanšperk, cyklisté a případní bruslaři se vraceli po cyklostezce dlouhé 10,1 km a milovníci vody spluli 11,3 km po Tiché Orlici.

Všichni se pak sešli na přátelském posezení u ohně na tábořišti v Cakli, kde si zároveň za svů první jarní výklon vyzvedli zasloužené diplomy.

Reklama

Výběr článků

Načítám