Hlavní obsah

Jarní novinky v broumovském klášteře: knihtisk a historické zážitkové dílny

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov od poloviny března láká školní kolektivy na nové vzdělávací programy - historické zážitkové workshopy a knihtisk, který bude zpřístupněn i veřejnosti.

Foto: Kateřina Ostradecká

Nový vzdělávací program dětem představí svět knihtisku. Pracovat se bude s dřevěnou replikou knihtiskařského lisu.

Článek

První jarní novinkou broumovského benediktinského kláštera je knihtisk - interaktivní program, v němž žáci díky funkční replice knihtisku proniknou do knihtiskařského řemesla. Vyzkoušejí si práci s knihtiskem, linoryty a tiskařskými válečky a zábavnou formou se seznámí se životem vynálezce knihtisku Johannese Gutenberga.

„Rádi bychom dětem představili knihtisk jako přelomový vynález, který usnadnil a urychlil šíření textů novověké Evropy a zpřístupnil psané slovo širším vrstvám obyvatelstva. U dětí bude díky tomuto programu podpořen kladný vztah ke knihám a psanému slovu, historii i literatuře, a také bude rozvíjena fantazie i manuální zručnost,“ uvedla lektorka vzdělávacího programu Šárka Vávrová ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Pro nový program byla i díky finanční podpoře Nadace ČEZ vyrobena zmenšená dřevěná replika původního knihtiskařského lisu z 15. století, tedy z doby, kdy ho Johannes Gutenberg vynalezl.

„Protože je program určen dětem, replika lisu byla výrazně zmenšena, téměř o polovičku. Rozdíl oproti opravdovému lisu je také v tom, že se tady kniha nebude sázet z jednotlivých písmen, ale principem hry, kdy si děti budou moci sestavit různá zvířata z vyřezaných dřevěných štočků, přiřadit k nim nápisy a na knihtisku vytvořit menší knihu - variantu zvířecího bestiáře, takového předchůdce encyklopedie o zvířatech,“ uvedl autor celého projektu Robert Smolík, který pro Vzdělávací a kulturní centrum v minulosti připravoval i Skriptorium - středověkou klášterní písárnu.

Veřejnost bude moci knihtisk vyzkoušet během Velikonočního trhu, který se v klášteře uskuteční 8. dubna, a také během letních prázdnin, kdy budou vypsány termíny speciálních workshopů.

Druhou jarní novinkou jsou historické příběhové dílny. Zážitkové workshopy pro žáky 8. a 9. tříd a středních škol seznamují atraktivní a interaktivní formou s historickými reáliemi a lidskoprávní problematikou. Nyní je na výběr ze dvou workshopů, které jsou vystavěny podle skutečných příběhů a vyprávění pamětníků z archivu Paměť národa: Den, kdy se mlčelo a Lidi to tak nenechaj. Workshopy jsou pořádány ve spolupráci s organizací Post Bellum o.p.s. 

„Nové dílny jsou podle nás tím nejlepším způsobem, jak se děti mohou seznámit s dějinami 20. století zábavnou formou. Není důležité znát všechna fakta, jména a letopočty, ale vědět o kontextu té doby. Rozumět příběhu, který se v té době odehrál a spojit si událost s vlastními prožitky. Vžít se do rolí postav té doby. Jde o velmi smysluplný a důležitý projekt pro mladou generaci,“ sdělila lektorka nových dílen Pavla Semeráková ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Reklama

Výběr článků

Načítám