Hlavní obsah

Janův hrad opět pozve na noční prohlídky, jejich zkoušky právě vrcholí

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Populární vlna nočních prohlídek se již výrazně zapsala i do letních plánů Janova hradu v blízkosti zámku Lednice. Již příští týden tak budou moci návštěvníci zhlédnout jejich čtvrtý ročník.

Foto: Darina Horká

Z kostýmových zkoušek

Článek

Po loňském uvedení Popletených pohádek letos místní průvodci a jejich přátelé nacvičují představení s názvem Není všechno zlato...

„Popletené pohádky slavily velký úspěch. Téměř všechny prohlídky byly vyprodané. Proto tentokrát budou skupinky návštěvníků chodit v kratších intervalech, aby za dva dny, kdy se představení budou hrát, mohlo zúčastnit co nejvíce lidí,” komentovala loňský úspěch kastelánka Janova hradu Darina Horká. 

„Zrovna probíhají zkoušky, abychom měli vše bezchybně nacvičené a připravené. Návštěvníci se mohou těšit na pohádkový příběh, který je vzdáleně inspirován osudem Perchty z Rožmberka. Snažíme se o to, aby příběh korespondoval s prostředím památky. Z předešlých let máme zkušenost, že se lidé vrací nejen kvůli příběhu samotnému, ale láká je také zvláštní atmosféra, kterou Janův hrad nabízí v pozdních večerních hodinách,” zve k prohlídkám jeden z účinkujících Tomáš Kollár. 

Kostýmované a hrané prohlídky se na hradě budou konat v pátek 15. a v sobotu 16. srpna od 18:30 vždy po 45 minutách. Poslední představení se uskuteční ve 23:45 hodin.

Janův hrad byl postaven na začátku 19. století na návrh architekta J. L. Hardmutha (mj. vynálezce tužky), který je také autorem nedalekého Minaretu. Ve snaze o maximální autentičnost bylo autorem dbáno na každý detail - například tři dubová točitá schodiště jsou pravotočivá, jak velí zvyk z hradů. Oproti jiným stavbám napodobenin zřícenin byl také Janohrad od počátku projektován jako obyvatelný a v době honů sloužil jako lovecký zámeček a myslivna. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám