Hlavní obsah

Jana Kratochvílová zahájí program X. ročníku cyklu Rebelující dámy české hudby

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jana Kratochvílová & Illuminatica vystoupí ve čtvrtek 14. března ve Velkém sále pražské Městské knihovny. Od roku 2004, kdy byl projekt Rebelující dámy české hudby zahájen, se v Městské knihovně představilo více než na padesát výrazných ženských osobností.

Foto: Jiří Hrubeš
Článek

I když zlínská rodačka Jana Kratochvílová od roku 1983 žila v emigraci, stopy její předešlé tuzemské domácí pouti nezavál nikdy prach, a její charakteristický hlas byl i nadále synonymem dravé i křehké rockové divy.

Svou dráhu začínala u rockem netknutých osobností normalizačního show byznysu, konkrétně zpívala s Country Beatem Jiřího Brabce, ve stájích lovců talentů Petra Hanniga i Františka Janečka, s Josefem Lauferem, ale i u Martina Kratochvíla v jeho fenomenální jazz rockové kapele Jazz Q. Její první vlastní skupinou byl rockově i bluesově nastartovaný Motor (1979), od roku 1981 zpívala s kapelou Heval, která se průkopnicky věnovala kombinaci rocku a reggae.

Její koncerty měly daleko do pojetí kultury a zábavy prezentované masově masakrálními pokleslými televizními pořady typu východoněmeckého Ein Kessel Buntes - svým spontánním projevem, výstředními kostýmy a líčením často předbíhala i šokovala dobu, čímž značně provokovala tehdejší režim.

S nárůstem popularity a neblahého vlivu této výstřednice na pracující lid se ruku v ruce dostavilo omezování její umělecké činnosti a bdělý cenzorský systém hbitě přistoupil k obvyklému pokynu zákazů vystupování. Když v roce 1983 dostala povolení účastnit se hudebního festivalu v Irsku, režim se jí rovnou, coby persony non grata, zbavil tím, že jí znemožnil návrat do vlasti. O rok později ji následoval její druh v osobním životě - Jiří Hrubeš, bubeník Pražského výběru.

Janě se otevřela cesta dobýt svět populární hudby coby Jane Pope a užívat z toho plynoucí finanční požitky a materiální zabezpečení, ale odmítla tlak agentur a nahrávacích společností, a namísto lákavé možnosti stát se hvězdou zahraniční pop music se nasměrovala do světa alternativní hudby, a vlastně i celého přístupu k životu.

Vedle zpěvu se věnovala léčitelství a filozofii, je ortodoxní vegankou, energii prý čerpá rovnou z vesmíru. Nechodí ani nikdy k doktorům a nebere žádné prášky ani drogy, léčí se sama odstraňováním negativní myšlenek a emocí a transformuje je na pozitivní. Po listopadu 1989 pravidelně přijíždí do České republiky za svou rodinou (maminka jí nedávno zemřela) a vystupuje na klubových koncertech i festivalech.

V rámci projektu Rebelující dámy české hudby se již představila celá řada vynikajících umělkyň, například Bára Básiková, Alice Bauer, Věra Bílá, Iva Bittová, Lenka Dusilová, Lenka Filipová, Tonya Graves, Pavla Kapitánová, Ida Kellarová, Ester Kočičková, Marta Kubišová, Vladivojna La Chia, Aneta Langerová, Zuzana Lapčíková, Zuzana Michnová, Pavla Milcová, Monika Načeva, Eva Pilarová, Radůza, Vesna Vaško Cáceres a další.

Program X. ročníku cyklu Rebelující dámy české hudby:

14. března 2013 Jana Kratochvílová & Illuminatica

25. dubna 2013 Szidi Tobias & band

23. května 2013 Bára Hrzánová & Condurango

Koncerty probíhají ve Velkém sále Městské knihovny v Praze, vždy od 19.30 hodin na adrese Mariánské náměstí 1, Praha 1.

Pořádající agentura www.taktika-muzika.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám