Hlavní obsah

Jan Hřebejk pokřtil v pražském Vnitroblocku knihu AK47 věnovanou Antonínu Kratochvílovi

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový režisér Jan Hřebejk se stal kmotrem dlouho očekávané knihy AK 47 zachycující život a dílo jednoho z nejlepších českých fotografů Antonína Kratochvíla. Křest proběhl ve středu 15. května v multifunkčním prostoru Vnitroblock. Součástí slavnostního programu byla i autogramiáda.

Foto: Antonín Kratochvíl
Článek

Kniha AK47 (čili Antonín Kratochvíl, narozen 1947) zachycuje dramatické momenty ze života světoznámého fotografa Antonína Kratochvíla. Na svědomí ji má novinářka a fotografka Lenka Klicperová, která se v knize nevěnuje pouze fotografiím světově proslulého tvůrce, nositele čtyř cen World Press Photo, ale také tomu, co prožil, když jeho nejslavnější fotky vznikaly.

„Na knize jsme spolu s Tondou pracovali přes tři roky a byl to náročný proces. Občas jsme se taky pěkně zhádali. Ale já měla tu vzácnou příležitost poznat dobře jednoho z nejúžasnějších světových fotografů. A jsem ráda, že si vybral zrovna mě,“ řekla ve svém úvodním slově na slavnostním křtu autorka publikace Lenka Klicperová.

Kniha obsahuje Kratochvílovy nejlepší snímky zachycující konflikty v Afghánistánu, Iráku, genocidu ve Rwandě, bídu v Indii a v Africe. Přináší ale i setkání se světovými celebritami, zhýralým světem moskevských nightclubů nebo nenávratné ničení přírody člověkem. Antonín Kratochvíl se v ní ohlíží také za svým životem plným neskutečných zvratů, za emigrací z Československa, pobyty v uprchlických táborech či v cizinecké legii.

„Jsou to skoro dvě kila papíru a je tam téměř celý můj život. Líbí se mi, že jsou všechny příběhy zachyceny velmi syrovým jazykem, bez zbytečných příkras tak, jak se skutečně staly,“ komentuje nový počin AK 47 sám fotograf Antonín Kratochvíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám