Hlavní obsah

Jako první mládě se v Zoo Brno letos narodil klokánek

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až téměř do konce ledna museli chovatelé v brněnské zoologické zahradě čekat na narození prvního letošního mláděte. Dočkali se 26. ledna, kdy přišel na svět klokánek králíkovitý, vědeckým jménem Bettongia penicillata.

Foto: Zoo Brno
Článek

Jde o kriticky ohrožený druh, žijící v jihozápadní Austrálii. Přes den se schovává v hnízdě z trávy a kůry, vychází až v noci. Jeho zvláštním znakem je chápavý ocas. Zatímco klokani používají svůj ocas k udržení rovnováhy, klokánek může pomocí ocasu sbírat a nosit různé předměty, například trávu do svého hnízda.

Klokánek králíkovitý se živí plody, semeny, pryskyřicí a hmyzem. Chutnají mu i houby, ovoce, cibule a hlízy. Vodu pije v přírodě jen výjimečně. K životu mu stačí voda, kterou obsahuje jeho potrava.

Živočich dorůstá délky 30 až 38 centimetrů, jeho ocas je dlouhý 29 až 36 centimetrů. Maximální hmotnost je 1,1 až 1,6 kilogramu. V přírodě žije samotářsky, obvykle 4 až 6 let. V péči člověka se dožívá až 10 let.

Klokánek je k vidění v Exotáriu. Jak uvedla tisková mluvčí brněnské zoologické zahrady Gabriela Tomíčková, v současné době je však mládě možné pozorovat jen obtížně. Je totiž schované v mámině vaku a jen občas z něj vykukuje ven.

Reklama

Výběr článků

Načítám