Hlavní obsah

Jako dort vypadá nový depozitář Uměleckoprůmyslového muzea v Praze 13

Novinky, Vratislav Konečný

Po mnoha peripetiích a řadě odkladu se v pondělí na Velké Ohradě v Praze13 slavnostně otevřel depozitář Uměleckoprůmyslového muzea. Kruhová kónická budova vypadá jako obří dort, místní ji překřtili okamžitě na Polárkáč. Depozitář stojí v Červeňanského ulici.

Foto: Vratislav Konečný

Nový depozitář Uměleckoprůmyslového muzea na Velké Ohradě.

Článek

Původní architektonický záměr neodpovídal požadavkům požární bezpečnosti, projekt se musel celý přepracovávat. Základní kámen stavby položili před necelými dvěma lety – 11. července 2014. V budově je více než 6000 metrů čtverečních úložných ploch, s restaurátorskými dílnami a odbornými pracovišti pojme na půl miliónu sbírkových předmětů.

Symbolickou pásku přestřihla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková společně s ministrem kultury Danielem Hermanem a Františkem Vaculíkem, generálním ředitelem akciové společnosti PSJ, která depozitář postavila. Přítomen byl i starosta městské části Praha 13 David Vodrážka.

Starosta přivítal "dort"

„Pro naši městskou část je velkou ctí, že má na svém území depozitář tak významné kulturní instituce, jakou je Uměleckoprůmyslové muzeum. Věřím, že pracovníci depozitáře budou v Praze 13 spokojeni a že programy muzea budou i obohacením kulturního života v městské části,“ řekl starosta David Vodrážka.

Depozitáře mají svůj vlastní režim ve vnitřní čtvercové budově o rozloze 6340 metrů čtverečních. Sbírky jsou uloženy podle typu materiálu. V ochozech po obvodu budovy jsou umístěny moderně vybavené restaurátorské ateliéry a kanceláře všech odborných pracovníků, kteří o sbírky pečují, od kurátorů, správců sbírek, restaurátory po pracovníky evidence sbírek. V každém patře se nacházejí i badatelny pro odbornou veřejnost. Ve vestibulu bude pro veřejnost otevřena kavárna a je zde také prostor pro přednášky, workshopy či menší společenské události.

„Barevné řešení jednotlivých pater není náhodné, ale vychází z jednotného vizuálního stylu UPM,“ dodala Helena Koenigsmarková.

Nízkoenergetická stavba

Budova je koncipována jako nízkoenergetický objekt – kanceláře obklopující depozitář zároveň působí jako izolační vrstva, která snižuje spotřebu energie nezbytnou k udržování stálého klimatu v depozitářích. K tomu je navíc využívána energie ze zemních vrtů, jež také snižuje energetické nároky budovy.

Depozitář je možné v rámci Dne otevřených dveří navštívit v sobotu 9. dubna od 10 do 16 hodin, prohlídky objektu budou s výkladem. Poté již budou příští týden naváženy depozity a zařizovány pracovny a dílny. Při prohlídce se můžete dozvědět o způsobu ukládání sbírkových předmětů, o stávajících expozicích a rekonstrukci hlavní budovy UPM.

Spojení od metra Nové Butovice bus 142,184, stanice Píškova.

Reklama

Výběr článků

Načítám