Hlavní obsah

Jaké boty byly „in“ ve 14. století a další zajímavosti nabízí zájemcům konference na Špilberku

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna pořádá v rámci 700. výročí narození Karla IV. a ve spolupráci se spolky Doba Karlova a E-středověk.cz populárně-naučnou konferenci o velkých i malých dějinách 14. století. Cílem je přiblížit život za vlády Karla IV. všem zájemcům o historii.

Foto: Jiří Smutný

Hrad Špilberk v Brně

Článek

Dopolední část programu zahájí Libor Jan, který pohovoří o tom, jak Karel IV. navazoval na přemyslovské tradice, zděděné po matce Elišce Přemyslovně. Ludmila Luňáčková přednese příspěvek o sňatkové politice, o moravském rodu pánů z Lomnice promluví Martin Juřička, o šlechtické poezii Stanislava Velčeva a o praktických otázkách spjatých s provozem šlechtických sídel Jan Škvrňák.

Odpolední blok přednášek zahájí Tomáš Straka, který pohovoří o vojenství a o podobě vojenské družiny. Aleš Hoch promluví o kožených předmětech, Jana Obročníková o obuvi, David Kohout a Jindřich Figura o textilních nálezech z kolektorů pod Václavským náměstím v Praze a Miroslav Dejmal o hradech ve 14. století.

Konference se koná v sobotu 12. března v Muzeu města Brna na Špilberku v sále Ogilvy od 9.00 do 11.45 hodin a od 13.15 do 16.30 hodin. Vstupné je 30 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám