Hlavní obsah

Jak vypadá pohádkový žabovodník, uvidí děti při návštěvě zámku v Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu a v neděli 2. a 3. dubna se pro rodiny s dětmi v Mníšku pod Brdy opět otevírá tajemné Kouzelné sklepení s pohádkovými bytostmi ze zámku i podzámčí. Samotnými komnatami o dvě patra výše pak bude provádět přímo princezna.

Foto: Anna Čelouchová

Velký zámecký rybník, který je domovem zláštního druhu vodníka z Mníšku.

Článek

Na západní straně zámku v Mníšku pod Brdy se rozprostírá rozlehlá vodní hladina. Rybník je domovem vodníka, kterého nepotkáte na hrázi ani na vrbě, ale velmi často na návštěvě v Kouzelném sklepení zámku. Není to vodník obyčejný, ale vzácný druh zvaný žabovodník.

Takový druh se narodí do čistě vodnické podoby, ale s přibývajícím věkem se čím dál víc zmenšuje a žabákovatí. Mníšecký vodník Ivánek už vypadá téměř jako žába. Je mu skoro čtyři sta let, protože se tu objevil ve stejné době jako samotný zámek. Ještě pár století a bude z něj už úplná ropucha.

V Kouzelném zámeckém sklepě můžete potkat nejen Ivánka, ale i Rusalku, čerta, anděla, pana krále nebo princeznu. Princezna bude provádět rodiny s dětmi i v reprezentačních komnatách zámku.

Při Pohádkové prohlídce s princeznou Aničkou uvidíte, kde měli šlechtičtí obyvatelé hostiny, kam se chodili pomodlit, kde četli nebo pracovali, kde se kouřilo nebo povídalo při odpolední kávě. A při tom budou děti hádat pohádky, které se jim na zámku schovaly. Přijdou na stopu slečně se špičatým kloboučkem, pánovi s kouzelnou fajfkou nebo dívence s košíkem plným dobrot?

Reklama

Výběr článků

Načítám