Hlavní obsah

Jak ušetřit při cestě vlakem ze Šumperka do Prahy

Novinky, Kamil Navrátil

Poněkud neuvěřitelná se zdá možnost, kterou nabízejí České dráhy. Při koupi dvou jízdenek místo jedné na stejnou trasu mohou cestující ušetřit 45 korun.

Foto: Kamil Navrátil

Nádraží ČD Šumperk

Článek

Při cestě ze Šumperka do Prahy je výhodnější koupit si dva lístky: Šumperk - Zábřeh na Moravě za 26 Kč a Zábřeh na Moravě - Praha za 220 Kč, než Šumperk-Praha, který vyjde na 291 Kč. Tímto způsobem lze ušetřit 45 Kč.

První, co člověka napadne je, že se nedá stihnout v Zábřehu na Moravě přikoupit lístek do Prahy, a že dražší lístek nabídne více komfortu. Je tu ale možnost koupit oba lístky již v Šumperku za 246 Kč.

"České dráhy nabízejí různé cenové obchodní nabídky, z kterých cestující volí nejvýhodnější variantu, podle plánů, včasnosti nákupu, frekvence cestování a dalších aspektů (například slevových karet). Pokud bych nahlédla na vámi zvolenou trať, je možné zakupovat jízdenky pro trať Šumperk - Praha podle včasnosti již za 200 Kč," odpověděla na dotaz pracovnice kontaktního centra ČD. To ale platí pouze v případě rezervace dva měsíce dopředu.

"Aktuálně doporučuji využívat cenový kalkulátor na eShopu ČD, jež vám podle vašeho požadavku doporučí cenový rozbor k aktuálnímu zadání trasy," doplnila informace pracovnice kontaktního centra. Cenový kalkulátor nabídl cenu 260 Kč, což je stále více, než když si koupí zákazník dvě jízdenky v den odjezdu na pokladně ČD.

Nejvýhodnější je tedy využít služeb Regiojetu, který od 9. června v Zábřehu na Moravě zastavuje opět častěji, v kombinaci s lístkem Šumperk - Zábřeh od ČD. Cenově se tak zákazníci dostanou na 226 Kč. Kromě výhodnější ceny se v RegioJetu dostane zákazníkům vyššího komfortu a kvality poskytovaných služeb.  

Při nákupu jízdenek je tedy potřeba znát dokonale terminologii Českých drah. V některých případech je totiž výhodnější jet na včasnou jízdenku, než na skupinovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám