Hlavní obsah

Jak to dělají v Japonsku aneb Vánoce v korporaci

Novinky, Michael Rada

Informace o tom, že v Japonsku neslaví či neumí slavit Vánoce, jsou dnes již značně zavádějící. Nejenom že se Vánoce slaví, ale navíc mají k původní myšlence mnohdy blíže než v Evropě.

Foto: Michael Rada

Vánoční strom v MEWE HASHIMOTO,Sagahamira city, prefektura Kanagawa

Článek

Vánoce se v Japonsku již zcela zažily, a proto je spíše s podivem najít domácnost, která by kouzlu dříve jen evropských Vánoc nepodlehla. Neslaví však jen jedinci, ale i celá města, nebo např. korporace využívající možnost propojení se svým okolím.

Dobrým příkladem může být např. korporace SUMITOMO, patřící mezi pět největších obchodních společností nejenom v Japonsku, ale i ve světě. Tady je příklad, jak slaví.

Vánoční strom - k němu přistoupila společnost projektově a nechala na návrhu spolupracovat i tým studentů z blízků střední školy. Ti mohli nejenom vytvářet koncept výzdoby, ale i spolupracovat s odborníky několika divizí korporace na řešení s nejmenší spotřebou energie. Výsledek je krásný. Strom je vysoký 10 metrů a stojí v nákupním centru Mewe Hashimoto.

Další aktivitou byla výzdoba centra společnosti a přilehlého náměstí tzv. Harumi Island Triton Square. Zde byla výzva malinko větší protože na celém náměstí je vysázeno 25 stromů a jeho součástí je park sloužící k relaxaci pracovníků i obyvatel Tokia. Protože hlavním cílem společnosti je udržitelný rozvoj, je celá výzdoba směřována na život v oceánu, který je nejenom pro japonskou společnost symbolem zdravého života.

Aby Vánoce byly krásné pro všechny a přípravy se mohli zúčastnit i lidé s tělesným postižením, požádala korporace o výzdobu vnitřních prostor  ženu s poruchou zraku. Přestože je IKEBANA v Japonsku uznávaná, bylo aranžmá květin provedené osobou se zbytkovým zrakem fascinující nejen pro laiky, ale i odborníky. Dosahovalo totiž mnohem větší hloubky, a výrazu než je běžné. A i když bylo občas třeba využít pomoc asistentky (viz foto), výsledkem byl trochu jiný pohled na svět kolem nás i na Vánoce samotné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám