Hlavní obsah

Jak stolpenská cháska obsadila hrad a další slavnosti na saských hradech

Novinky, Vratislav Konečný

Nejkrásnější letní hradní slavnosti v Sasku uvidíte na Kriebsteinu, Stolpenu, Mildensteinu a na pevnosti Königstein. Tento víkend se na Kriebsteinu přenesete nazpět do konce 15. století. Švédové budou opět v tu dobu dobývat Königstein.

Foto: Thomas Schlegel

Kriebstein leží západně od Drážďan

Článek

Stolpen, hrad sloužící po 49 let za vězení hraběnce Coselové, milence saského kurfiřta, ožije slavnostmi v červenci.

Kostýmy nechte doma

Na Kriebsteinu se představí na tři desítky milovníků historie. Ukázka by měla znázornit život kolem roku 1470. Ale nebude to jen o rvačkách, uvidíte i normální život, apatykáře, švadleny, předení i šití oděvů, chybět nebude ani kuchyně.

Pořadatelé žádají, aby si návštěvníci nepřiváželi své kostýmy, spíše tedy jejich napodobeniny, akce má být co nejvíce autentická.

Mela u pevnosti

Na Königsteinu budou tradičně odrážet švédská vojska, mají už v tom značný grif. Seveřané by to měli vědět a konečně dát Sasíkům pokoj. Ale to děl dunění a kordů řinčení stojí za štrapáci na německou stranu labských pískovců. Účinkujících bývají přes tři stovky, to už je pořádná podívaná. Švédové pod pevností procházeli v roce 1639, když táhli přes Pirnu na Prahu.

K účasti se přihlásilo čtrnáct uniformovaných skupin z různých částí Německa a Nizozemska. V pevnosti zřídí historický polní tábor se zhruba stovkou bílých stanů a ten budou po celý víkend obývat.

Vznikne živoucí obraz vojenského i civilního všedního dne z doby třicetileté války. Vařit se bude na otevřeném ohni, k vidění budou šermířské souboje i šarvátky s kopím, scény z verbování vojáků i soudů nad nimi. Nebudou chybět ani vojenské marše s bubny a fanfárami. Budou zde prezentována dávno zapomenutá řemesla, zbrojíř, pasíř a puškař předvedou své umění.

Bude to krásný zážitek nejen pro návštěvníky, nýbrž i pro vlastní účinkující. „Už jen díky úžasné kulise pevnostního areálu je to pro nás něco mimořádného,“ říká Thomas Buder ze skupiny kopiníků z bavorského Memmingenu.

My Stolpen nedáme...

Na Stolpenu je poslední červencový víkend již tradičně ve znamení velké historické podívané. V roce 1632 za třicetileté války hrad i město obléhaly nepřátelské císařské a chorvatské oddíly. Obyvatelé se během tohoto obléhání uchýlili na hrad, hrdinně se bránili a nakonec i slavně zvítězili nad vetřelci.

Přes hrdinství obránců nevládla tehdy v obklíčeném areálu hradu zrovna idyla. Menší šarvátky, krádeže a další delikty byly na denním pořádku. Delikventy bylo proto třeba bez milosti trestat. Na všech hradních nádvořích budou představeny drsné mravy té doby.

Kejkle o zbroj

Jednou z posledních prázdninových hradních událostí bude nabídka na Mildensteinu. Od pátku 22. srpna do neděle 24. uvidíte autentické ukázky ze života trhovců, kejklířů a komediantů, žebráků, rytířů a městských strážníků.

Veselý ruch středověkého tržiště bude doprovázet hudba a tance, vůně koření, pečínek a dalších pochoutek, ale také kokrháním a kdákáním drůbeže a bečením ovcí. Vstupné na slavnost, která se uskuteční na náměstí městečka a nádvoří hradu, platí současně i pro návštěvu hradní expozice na Mildensteinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám