Hlavní obsah

Jak se zbavit oteklých končetin poradí Vítkovická nemocnice v Ostravě

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak rozpoznat otoky z horka a kdy může otok indikovat problémy se srdcem, poradí všestranný lymfoworkshop, který pořádá ve středu 20. listopadu od 15 do 18 hodin lymfocentrum Oddělení léčebné rehabilitace Vítkovické nemocnice v Ostravě.

Foto: archiv nemocnice

Přístrojová lymfodrenáž ulevuje od otoků a je jen jedním z bodů, o kterém se dozvědí účastníci kurzu.

Článek

Účastníci kurzu se také dozví, jak ulevit otokům pomocí kompresních pomůcek, bandážování, lymfotejpů a jak provozovat cévní gymnastiku. Na kurz je nutné se předem zaregistrovat.

Pracovníci lymfocentra nabídnou pestrou náplň workshopu. „Účastníkům kurzu představíme, jak probíhá manuální i přístrojová lymfodrenáž, nacvičíme vícevrstevnatou bandáž, ukážeme aplikaci lymfotejpu na oteklé místo, poradíme, které kompresní pomůcky používat a jak. Zdůrazníme i preventivní opatření, jak se otokům vyvarovat, a to jak ukázkami cviků z cévní gymnastiky, tak každodenními návyky k pohybu formou krátkých cvičení či procházek,“ láká za organizátory Pavla Jadrná, lymfoterapeutka Oddělení léčebné rehabilitace Vítkovické nemocnice s tím, že součástí workshopu bude i prohlídka lymfocentra, které se nachází v budově D ve 2. patře.

Žilní nedostatečnost trápí v důsledku sedavého zaměstnání a nedostatku pohybu přes 85 procent lidí.

„Nejčastěji se setkáváme s diagnózami otoků v důsledku žilní nedostatečnosti, způsobené dlouhým stáním na nohou nebo naopak sezením. V létě navíc teplo zpomaluje průtok krve žílami, která se v nich hromadí a do okolních tkání se uvolňuje tekutina způsobující otok neboli edém. Druhou nejčastější diagnózou u nás v lymfocentru jsou otoky horních končetin u žen po operaci karcinomu prsu, k nimž dochází odstraněním mízních uzlin a nazývají se lymfedémy,“ popisuje Pavla Jadrná a dodává, že otoky může způsobovat i artróza, alergické reakce a záněty.

Zájemci se registrují online na webových stránkách www.nemocnicevitkovice.agel.cz, kapacita je 10 osob a hodinová lekce stojí 150 korun. Na výběr lidé mají z lymfoworkshopu od 15 hodin, další lekce pak od 16 hodin a večerní od 17 hodin.

Lymfocentrum je součástí Oddělení léčebné rehabilitace, které je akreditované pracoviště v oboru rehabilitační a fyzikální medicína a v oboru aplikovaná fyzioterapie. Akreditace umožňují vzdělávání lékařů a fyzioterapeutů v praktické části specializačního vzdělávání. Oddělení poskytuje komplexní rehabilitační péči ambulantní i lůžkovou, zajišťuje také péči o hospitalizované pacienty na ostatních odděleních nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám