Hlavní obsah

Jak se rodí sériový vrah: thriller o selhání policie i justice

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severských detektivkách je přitažlivé, že ač se odehrávají v nám většinou neznámém terénu, se jmény podivně přehláskovanými, jsou čtivé i kvůli postavám policajtů.

Foto: Nakladatelství Paseka
Článek

Pokud si libujete v napětí a ne v supermanských ranařích s plackou a bouchačkou, je ideálním počtením na zimní večery Jak se rodí vrah Hannese Råstama.

Je manipulace s důkazy opravdu tak výjimečná?

Odsouzen za osm vražd, dalších pětadvacet přiznání k soudu nedospělo. Thomase Quicka znají média jako švédského Hannibala Lectera, zločince, jehož hrůzné činy přesahují běžnou představivost. Pozadí jeho příběhu je však spletitější a překvapivější, než se zdá.

Autor knihy se s nejnebezpečnějším švédským sériovým vrahem setkal poprvé roku 2008 v nemocnici v Säteru a během čtyř let prozkoumal každý detail policejního vyšetřování a soudního procesu. Pečlivá analýza policejních videonahrávek, záznamů z výslechů i soudních stání, lékařských materiálů a zápisků policejních vyšetřovatelů, včetně těch dosud utajovaných, jej přivedla k šokujícímu zjištění – v případě Stura Bergvalla, jak se odsouzenec ve skutečnosti jmenuje, policisté, lékaři, právníci i soudní znalci účelově manipulovali s fakty.

Råstamův příběh o tom, jak lze z nevinného, psychicky nemocného člověka vytvořit sériového vraha, je i kritikou práce státních složek. Poukazuje zároveň na selhání právního i policejního systému.

Spisovatel se vydání bohužel nedožil. Vydalo nakladatelství Paseka v překladu Martina Severýna  

Reklama

Výběr článků

Načítám