Hlavní obsah

Jak se měnilo Ostravsko během 30 let svobody?

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci oslav 30 let od sametové revoluce v roce 1989 připravilo Velvyslanectví USA v České republice kampaň Možnost volby. Jejím prostřednictvím chce České republice a všem jejím obyvatelům pogratulovat k 30 letům svobody a demokracie. Výstava je prezentována v OC FORUM Nová Karolina v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v obchodním a zábavním centru FORUM Nová Karolina.

Článek

Kampaň pomocí i satiry ukazuje, co se za tu dobu změnilo k lepšímu a jak by vypadaly sociální sítě nebo média bez změny politického zřízení. Na výstavě prezentuje příběhy Čechů, kteří se realizují a pomáhají ostatním i díky pádu komunismu.

Kampaň Možnost volby vypráví inspirativní příběhy Čechů, kteří nabytou svobodu využili k vytvoření jedinečných projektů a uskutečnění svých snů.

Představuje i dva rodáky z Moravskoslezského kraje - Zlatu Holušovou, ředitelku festivalu Colours of Ostrava, a Václava Varaďu, bývalého hokejistu a dnes trenéra extraligového hokejového klubu Oceláři Třinec. Výstava umožňuje se k možnosti volby vyjádřit. Názory občanů všech generací jsou vystaveny na lístečcích, které návštěvníci již od 7. listopadu na tabuli vyvěšují.

„Výstava vypráví působivé příběhy Čechů, kteří mohli po pádu komunismu naplnit své sny a ambice. Jsem nadšený, že taková výstava mohla vzniknout v rámci námi podporované kampaně Možnost volby,” řekl americký velvyslanec Stephen King.

Výstava se zabývá pozitivními změnami, které dokazují statistické údaje. Sleduje v jakých ukazatelích se život v Moravskoslezském kraji, ale také v dalších 13 krajích České republiky změnil.

V centru pozornost se ocitly ukazatelé v oblastech: kvalita života, životního prostředí, ekonomiky a rostoucí vzdělanosti; komentována je otázka, kterou si kladou mnozí občané: Bylo dříve lépe?

Je zde uvedena tabulka srovnání cen potravin, piva, pračky, auta a například cena benzínu za 1 litr - cena v roce 1989 - cena v přepočtu na dnešní příjmy a cena v roce 2018 podle zdroje Českého statistického úřadu.

Mimo jiné: Průměrná mzda v roce 1989 - 3 170 Kč , průměrná mzda v roce 2018 - 31 885 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám