Hlavní obsah

Jak se dříve platilo? Krásně, dokládá výstava registračních pokladen v Přešticích

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod úderným názvem "Platím!!!" mohou návštěvníci Domu historie Přešticka v Přešticích u Plzně od 28. září zhlédnout putovní kolekci historických registračních pokladen ze sbírek Múzea obchodu v Bratislavě.

Foto: archiv Múzea obchodu v Bratislavě

Registrační pokladna firmy "National", třída 400, model 442, vyrobená v r. 1911, datum prodeje 22.4. 1913.

Článek

K realizaci tématu určitě přispěl i exponát, který je v městském muzeu ozdobou stálé expozice kupeckého krámu z 1. republiky. Tzv. "nacionálka", výrobek americké firmy National Cash Register Company, je zhotovena v kombinaci mahagonu a kovu imitujícího dřevo.

Nejvyšší částkou, na niž byla tato registrační pokladna v tehdejším maloobchodě nastavena, bylo 399,99 Kč, a kromě příjmu peněz v hotovosti mohla zboží dávat i na úvěr. Jednotliví prodavači do ní vstupovali pod písmennými kódy, takže majitel měl i přehled o jejich obchodní úspěšnosti.

Oproti pozdějším modelům však tento typ dílčí položky ještě nesčítal. Zákazník však už dostával doklad o nákupu, který se od současných paragonů příliš nelišil. Pokladna je funkční dodnes a není pochyb o tom, že šlo ve své době o vysoce moderní záležitost. Nyní dostala možnost zařadit se mezi své předchůdce i následovníky.

Soubor pokladen vystavovaných v Přešticích čítá 16 exemplářů z období 1900 - 1948. Při výběru byl kladen velký důraz na design jednotlivých exemplářů, které představují celou škálu historických slohů.

Pokladny svým honosným vzhledem totiž dokázaly povýšit každý interiér, ať již se jednalo o obchod, cukrárnu, restauraci, kavárnu či hotel. Z mnoha jejich výrobců je nejvíce zastoupena právě firma National, která v letech 1908 - 1918 vyprodukovala více než milion kontrolních pokladen. Na území bývalé ČSR měla jediné zastoupení na Národní třídě v Praze. Zde byla také zakoupena pokladna, darovaná Domu historie Přešticka.

Kromě estetického zážitku nabízí výstava v Přešticích podrobné technické popisy exponátů a DVD produkci, která zvídavější návštěvníky uvede hlouběji do dané tematiky. Přeštické reálie jsou zastoupeny na fotografiích místních obchodů z meziválečného období.

Současně s výstavou "Platím!!!" se ve druhém výstavním prostoru muzea otevírá komorní výstava Karel Votlučka - malíř Přešticka ke 115. výročí umělcova narození. Obě výstavy potrvají do 13. listopadu a přístupny jsou denně, včetně víkendů a svátků. 

Podrobnosti na www.dumhistorie.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám