Hlavní obsah

Jak očistit tělo i ducha ve velikonočním čase se poučíte na výstavě v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Velikonoční výstava v poličském muzeu připomíná, jak naši předkové prováděli jarní očistu těla i ducha. Jak slavili příchod jara a připravovali se na nový hospodářský rok.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

„Během příprav na velikonoční svátky probíhal důkladný úklid v domácnosti, větrání příbytku a v neposlední řadě i praní prádla. Lidé se věnovali očistě svého těla, ale také ducha. Činili tak zpytováním svědomí, přemýšlením nad svými hříchy, návštěvou obřadů v kostele, modlitbou a jinými symbolickými úkony. V lidové víře k obojímu dobře posloužila voda, proto se hojně objevovala při různých zvycích a obyčejích. Voda špínu a zlo odplaví, nemůže prý být ničím znečištěna. Vždyť přece voda je nezbytná k životu a je nutné s ní šetřit nejen dříve, ale především nyní,“ uvádí kurátorka výstavy etnografka Mgr. Stanislava Cafourková.

Na výstavě je k vidění mnoho předmětů z muzejních sbírek spojených s osobní hygienou i krášlením, s čistotou domu i praním prádla. Zvykoslovné předměty, používané k obyčejům, jako například posvěcené proutky kočiček, slaměná figurína smrti, nebo zelená ratolest létečka, budou replikami či napodobeninami těch původních.

Některé zmíněné činnosti a předměty si budete moci sami vyzkoušet a vyhodnotit tak, jak náročně bylo dříve udržovat prádlo v čistotě například bez pomoci automatických praček.

Výstava Síla vody očistná Velikonoce nachystá potrvá do 15. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám