Hlavní obsah

Jak můžete pomoci handicapovaným? Předejte jim staré elektro

Novinky, Marcela Zuzánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na devět tisíc handicapovaných lidí, kteří by mohli pracovat v chráněných dílnách, registrují úřady práce jen v Moravskoslezském kraji. Míst, která by pro jejich zaměstnávání byla vhodná, ale není ani 300.

Foto: Marcela Zuzánková
Článek

Změnit tuto nepříznivou situaci chce projekt kolektivního systému pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN. Nese název Firma A++ a byl spuštěn začátkem letošního roku pod záštitou Moravskoslezského kraje. Firmy A++ už jsou ale zaregistrovány i v jiných regionech.

„Cílem projektu je zajistit přímé propojení regionálních firem, které chtějí předat staré elektro k recyklaci, se zpracovateli v nejbližším okolí, kteří umožňují pracovní uplatnění handicapovaným,“ vysvětlil generální ředitel ELEKTROWIN a. s. Roman Tvrzník.

Na severní Moravě a ve Slezsku se do projektu od začátku roku 2014 zapojily už tři desítky firem, které tím pomáhají zajistit práci desítkám handicapovaných zaměstnanců chráněných dílen v Opavě a Bruntálu. Postupně se přidávají i podniky z dalších regionů.

„Zatím se připojili podnikatelé z Jihočeského a Pardubického kraje, spotřebiče od nich zpracovávají handicapovaní z chráněné dílny v Týně nad Vltavou a S-Firmy v Moravanech,“ upřesnila Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu a dodala: „Uvítáme, když se součástí projektu Firma A++ stanou i další podnikatelské subjekty ve zmiňovaných krajích i dalších regionech České republiky.“

Díky projektu přibylo práce například Chráněné technické dílně opavské charity ve Velkých Hošticích. Ročně zde zpracují na 500 tun odpadu včetně nebezpečného, prostřednictvím ELEKTROWINu se sem loni dostalo ke zpracování něco kolem 10 tun spotřebičů.

„Letos už je to kolem 60 tun, a to také díky projektu Firma A++,“ vypočítává vedoucí střediska Tomáš Schaffartzik. Podle Schaffartzika se do Velkých Hoštic dřív nedostával ke zpracování prakticky žádný materiál z Opavska.

Pracovníci hoštické chráněné dílny dokáží rozebrat na prvočinitele prakticky cokoli – od fénu po pračku. Výjimkou jsou například chladicí zařízení, k jejichž recyklaci je zapotřebí vysoce specializovaná technologie. Malých spotřebičů, jako jsou právě fény, ale přibývá teprve v poslední době.

V prostorách chráněné dílny funguje zároveň sběrný dvůr, kam lidé z okolí odkládají vysloužilé spotřebiče přímo. Teprve když před jeho vstupní bránu ELEKTROWIN přistavil speciální červený kontejner na drobné elektro, uvědomili si místní ve větší míře, že ani tito malí domácí pomocníci nepatří do běžné popelnice.

„Za rok už jsme jich díky tomu zpracovali půldruhé tuny,“ informoval Tomáš Schaffartzik.

Jednou z prvních společností, které se do projektu Firma A++ zapojily jako dodavatelé spotřebičů pro chráněné dílny, je FORMPROJEKT, spol. s r. o. z Fulneku.

„Je žádoucí, aby se i malé a střední firmy podílely na společenské odpovědnosti a dokázaly se podílet na podpoře sociálních projektů,“ uvedla Radka Pavlíčková, která má ve firmě společně s ekologem v kompetenci nakládání s elektroodpadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám