Hlavní obsah

Jablonecké kulturní léto opět chrlí premiéry

Novinky, Robert Schernstein

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již desátý rok ožije během čtvrtků v červenci a srpnu amfiteátr ve středu Jablonce nad Nisou. V posledních letech byla dramaturgie akce zaměřena na world music a stejně je tomu i letos, kdy o zajímavá jména a ojedinělé fúze není nouze.

Foto: John Brierley

Londýnská kapela Fofoulah

Článek

Africkou hudbu zastoupí Vieux Farka Touré z Mali, který nezapře vliv svého otce Aliho Farky. Přiveze s sebou další dva malijské spoluhráče, baskytaristu Valeryho “Valesse” Assouana a bubeníka Mamadou Kone. V jejich setu zazní kromě západoafrické lidové melodiky také prvky blues, reggae, či rocku v charakteristickém kytarovém soundu.

Svěží mix stylů představí i londýnská kapela Fofoulah, kterou vede člen skupiny Roberta Planta, Dave Smith. Senegalský griotský zpěvák Batchem Gueyem a perkusionista Kaw Secka z Gambie zaručují ojedinělé souznění moderní anglické elektronické hudby ve spojení s africkou tradicí. Jablonec se stane prvním místem v České republice, kde vystoupí.

Pro Jablonec potvrdila jediný koncert v České republice i kapela Bent Knee, která vyráží na první evropské turné, zatímco na domácích festivalech ve Spojených státech už se čerstvě stala hvězdou. Skupina čerpá z klasických vlivů, jsou v ní cítit King Crimson, ale i Dark Electro Pop a moderní taneční hudba.

Jediný český koncert ohlásila v rámci Jabloneckého kulturního léta také partička irských muzikantů Rackhouse Pilfer, která se dala dohromady během jamování v jednom baru a prakticky okamžitě zaznamenala raketový vzestup: Již v následujícím roce nahrávala první album a po dvou letech působení na scéně se zalíbila v americkém Nashvillu, kde nejenže natočila své již třetí album, ale byla také pozvána na živé účinkování v Station Inn.

Svou českou premiérou se v jabloneckém amfiteátru zapíše i skupina brazilského hudebníka Luize Murá, zvaná MiraMundo. Tato skupina staví především na brazilských rytmech a cikánské tradici, avšak protože složení skupiny je vskutku mezinárodní, naleznete v ní netradiční spojení mnoha dalších hudebních vlivů.

Naši zemi protíná i turné srbsko-kanadské skupiny Erik & Worldly Savages, Jablonecký amfiteátr roztepou balkánské rytmy, které ještě popožene punkrockový drive, vitalita a smysl pro humor hudebníků, které se dobře doplňují s jejich profesní znalostí a prožitou zkušeností.

Naopak poslední koncert cyklu a skupina Yo Soy Indigo nabídne o poznání klidnější repertoár. Skladatelka a zpěvačka Emily Thiel z amerického Connecticutu se usadila v Praze a založila tu hudební skupinu, Jejíž hudba je originální fúzí mnoha vlivů, které kapela zjednodušeně říká folk-funk. 

Jablonecké kulturní léto je charakteristické svou přátelskou atmosféru a nerušeným prostředím pěší zóny v centru města. Protože všechny koncerty začínají již v 17 hodin, jsou dostupné jak pro rodiče s dětmi, tak i pro starší lidi. Příjemným bonusem akce je vstup zdarma.

Program 2016

7. 7. Vieux Farka Touré Trio (Mali)

7. 7. Vieux Farka Touré Trio (Mali) 14. 7. MiraMundo (Brazílie/Mexiko/Španělsko/Itálie)

7. 7. Vieux Farka Touré Trio (Mali) 14. 7. MiraMundo (Brazílie/Mexiko/Španělsko/Itálie) 21. 7. Erik & Worldly Savages (Srbsko/Anglie/Kanada)

7. 7. Vieux Farka Touré Trio (Mali) 14. 7. MiraMundo (Brazílie/Mexiko/Španělsko/Itálie) 21. 7. Erik & Worldly Savages (Srbsko/Anglie/Kanada) 28. 7. Rackhouse Pilfer (Irsko)

7. 7. Vieux Farka Touré Trio (Mali) 14. 7. MiraMundo (Brazílie/Mexiko/Španělsko/Itálie) 21. 7. Erik & Worldly Savages (Srbsko/Anglie/Kanada) 28. 7. Rackhouse Pilfer (Irsko) 4. 8. Bent Knee (USA)

7. 7. Vieux Farka Touré Trio (Mali) 14. 7. MiraMundo (Brazílie/Mexiko/Španělsko/Itálie) 21. 7. Erik & Worldly Savages (Srbsko/Anglie/Kanada) 28. 7. Rackhouse Pilfer (Irsko) 4. 8. Bent Knee (USA) 18. 8. Fofoulah (Senegal/Gambie/Velká Británie)

25. 8. Yo Soy Indigo (USA/Anglie/Slovensko/Česká republika)

Reklama

Výběr článků

Načítám