Hlavní obsah

Jablečný festival v Mariánských Lázních bude

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I letos se v neděli 15. října od 10:00 na kolonádě v Mariánských Lázních uskuteční tradiční podzimní akce Lázeňský festival jablek. Program festivalu je celodenní a nabitý novými a rozmanitými body. Každý si zde může najít ten svůj.

Foto: Václava Simeonová
Článek

I přes nepřízeň sklizně jablek v letošním roce se bude při této zajímavé venkovní akci pro širokou veřejnost v nevšedním prostředí lázeňského centra na co dívat.

Příchozí návštěvníci se mohou těšit na pestrý jarmark místních výrobců a řemeslníků a ochutnat různorodé regionální dobroty Karlovarského kraje. I letos bude možnost prohlédnout, očichat a třeba i ochutnat některé z vystavovaných vzorků starých krajových odrůd ovoce (jablek a hrušek) a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací.

Zároveň se zájemci o pomologii mohou zeptat, co je zajímá, odborníků a pěstitelů přímo na místě výstavy. Nebude chybět ani návštěvníky oblíbené hlasování v soutěži o nejkrásnější jablko vypěstované místními zahrádkáři.

V tomto roce je poprvé uvedena do programu výtvarná soutěž pro děti Jabloň očima dětí, která bude probíhat v dopolední části programu od 10:30 do 13:00. Nejlepší výtvarné ztvárnění jabloně bude oceněno při slavnostním ceremoniálu. Děti si také budou moci celé dopoledne zahrát některou s tematických společenských her.

Souběžně se bude v jižní části kolonády ochutnávat a hodnotit nejchutnější štrúdl v Mariánských Lázních. Po 11 hodině zahraje na kolonádě fenomenální hráč na foukací harmoniku Charlie Slavík se svým bluesovým projektem Charlie Slavík Revue a zpříjemní tak vstup do druhé poloviny programu.

Festival slavnostně zahájí od 12:30 uvítání a tradiční střelba ostrostřelců ze Stříbra. Následně budou oceněni vítězové v soutěží o „Nejchutnější štrúdl v Mariánských Lázních“, vyhodnocen odbornou porotou, o „Nejkrásnější jablko“, jako vítězové laické veřejnosti, a nakonec jsou připraveny i zajímavé ceny ve výtvarné soutěži „Jabloň očima dětí“ pro dětské návštěvníky festivalu, které vybere jmenovaná porota. Po vyhlášení všech oceněných bude na jejich počest vypálena oslavná salva z děla ostrostřelci ze Stříbra.

Ani odpoledne se však dětští návštěvníci nebudou nudit, jsou pro ně připraveny tvůrčí dílny, ze kterých si budou moci odnést své výrobky na památku. Závěr programu bude patřit hudebnímu vystoupení pražské kapely Hromosvod, jež hraje podle svých slov „našlapaný písničkový folk-rock, který se díky nástrojovému obsazení a aranžérské pestrosti mírně vymyká tradičním proudům, ale nezabředá do bezbřehé alternativy“. Takže je určitě na co se těšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám