Hlavní obsah

Jabkancová pouť ovládla v České Třebové okolí chaloupky U kostelíčka

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 21. listopadu se v České Třebové uskutečnil jubilejní 55. ročník Jabkancové pouti, která se stala stěžejní kulturní událostí města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Hudebníci i kuchaři připravili typickou atmosféru Jabkancové pouti.

Článek

Pouť v tomto téměř zimním období je poněkud nezvyklou záležitostí. Jabkancová pouť v České Třebové se však stala nejen stěžejní událostí města, ale i natolik známou a oblíbenou akcí pro tisíce návštěvníků z řad domácích obyvatel včetně cizích z celé ČR, kdy se najdou i příslušníci zemí Slovenska, Polska a Německa.

K letošnímu dni konání se slavnostně připojila i příroda, kdy předvedla ukázku čtvera ročních období počínaje sluncem ozářeným ránem, v poledne několika kapkami deště se sem tam prolétajícími vločkami sněhu. To však neubralo na panující náladě perfektně zajištěné členy Spolku od sv. Kateřiny a hudebníky i herci tzv. Jabkancových umělců.

Termín konání pouti je dán datem svátku sv. Kateřiny, jejíž rotunda stojí nedaleko. I název jabkancová má svou historickou tradici. Brambory patří k plodině se sklizní v podzimním období a patří mezi hlavní zimní potravinu. Navíc jejímu významu odpovídá i pojmenování, kdy překladem z francouzského pomme de terre je označována jako jablka ze země.

Tak se stalo, že pouť je výjimečná jak datem konání, kdy je vlastně poslední velkou ještě letní zábavou před nástupem adventu, tak tím, že účastníci si jako upomínku z této pouti neodnáší perníkové srdce, ale bramborovou placku s tvarohem čili jabkanec.

Tato pochoutka se stalo tolik oblíbenou, že zhruba šedesátičlenný kolektiv Spolku sv. Kateřiny doplněný dalšími nadšenci pod vedením Evy Motyčkové má od 7 hodin rána až do ukončení v 17 hodin plné ruce práce, kdy zároveň kapacita prostoru chaloupky U kostelíčka je využita na 100 procent. Přes všechna opatření, kdy jsou na stávky donášeny čerstvě připravené jabkance, nelze zabránit frontám. Však se také neprodávají jen na tácku po jednom či dvou kusech, ale Třebováci přicházejí na nákup s kastrolky.

Důkazem, že toto období vyžaduje i další zahřátí, jsou četné stánky s medovinou, svařákem či punčem. Mimo gurmánského požitku je zajištěno i povyražení mysli při vystoupeních hudebníků a rozpustilých scénkách Jabkancových umělců, speciálně pro tuto akci připravených.

Tak od rána se o hudební doprovod starali členové skupin Líně nažhaveni, Léto, Volnost a Babí Trio. Překvapením bylo vystoupení rodinného seskupení otce Honzy Janečka a jeho tří synů, kterým po zákazu tělesných trestů vařečkou byly (za trest) podle jejich velikosti přiděleny housle, kytara a basa. A že jsou všichni chlapi, jak se patří, předvedli v ukázce Pravý mužský svět.

Pokračování navozené atmosféry pak v hlavním odpoledním programu rozproudili Medvědi, což jsou hudebníci patřící k Jabkancovým umělcům, kteří střídavými scénkami a hudby non stop bavili návštěvníky v tříhodinovém maratonu ukončeném ohňostrojem.

Na pořádek dohlížela purkmistryně s policajtem minulé doby, která zároveň pronesla oficiální přivítání a kritiku současných nedostatků ve městě.

Aby tato tradiční podzimní akce měla charakter opravdové touti nechyběly ani stánky s nejrůznějším zbožím (cukrovinky, textil, hračky, keramika a další), kolo štěstí, malý dětský kolotoč a nezbytná perníková srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám