Hlavní obsah

Iveta Osobová vystavuje své obrazy v Náchodě

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava maleb členky výtvarného spolku AMAG Ivety Osobové prozářila prostory tréninkové kavárny Láry Fáry v Náchodě. Výstavu pro kavárnu připravil polický spolek Apeiron.

Foto: Martina Váňová
Článek

Výstava Veselé obrázky v kavárně Láry Fáry v Náchodě představuje tvorbu Ivety Osobové (1966). Výtvarnice žije a tvoří v Polici nad Metují. Od roku 2016 je členem výtvarném spolku náchodských malířů AMAG. Povoláním je mzdová účetní. Kromě výtvarné tvorby (malba, fotografování) ji zajímá vysokohorská turistika. Svá díla vystavovala v Polici nad Metují, v Náchodě, v České Skalici nebo třeba v Hradci Králové.

K výtvarné tvorbě Ivetu Osobovou přivedl její otec. Sám velmi rád maloval a vytvořené obrázky pak daroval pro radost. Malovat autorka tedy začala už velmi brzy. Bylo to v dětství. Líbily se ji otcovy ilustrace, ilustrace v dětských knížkách a na pohledech. Ráda malovala do památníků, na čtvrtky, později i na plátna.

Dnes tvoří akrylovými a olejovými barvami na plátno. Už na první pohled obrazy Ivety Osobové zaujmou veselou barevností. Radost, která z nich vyzařuje je způsobena tím, že je autorka tvoří s upřímnou radostí. Je pro ni důležitý proces tvorby, to ji zajímá, to ji baví. Malba je pro ni relax, radost. A to se na jejich plátnech odráží do pohledů diváků.

„Zajímá mě především technika malování. Mám ráda barevnost,” říká o své tvorbě autorka. Iveta Osobová maluje zátiší, květiny. Ale má i svá další témata… „Nejvíce mě inspiruje příroda a děti,“ říká autorka.

Témata jejich obrazů jsou velice pestrá. Od realistického zaznamenání, přes abstrahované a zjednodušené formy k čisté abstrakci. V ní se odráží její netypické vidění světa: od výběru barevné škály k tvarům, jimž schází ostré hrany. Můžeme je vnímat jako pohledy do Vesmíru nebo do lidských duší. Stačí si jen vybrat. Ale ať si vybereme jakékoliv „vysvětlení“, vždy primárně zůstává čirá radost z tvorby, kterou dokáže Iveta Osobová přenést i na diváka.

Výstavu v kavárně Láry Fáry v Náchodě můžete vidět do 30. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám