Hlavní obsah

Investici do mladé generace považují v Přepychách za vklad správným směrem, a tak modernizují školku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokterá obec na Rychnovsku prošla v poslední době tak výraznými změnami k lepšímu jako Přepychy. Mezi úspěchy letošního roku bezesporu patří dokončení II. etapy rekonstrukce mateřské školy. O tom, co všechno se v objektu změnilo, se přesvědčili 25. listopadu návštěvníci Dne otevřených dveří.

Foto: Dana Ehlová

Přízemní budova mateřské školy přitahuje pozornost už z dálky - díky novému modernímu barevnému "kabátu" totiž doslova září.

Článek

Přízemní budova přitahuje pozornost už z dálky - díky novému modernímu barevnému "kabátu" totiž doslova září. Pod ním se ovšem skrývá dvaceticentimetrová vrstva polystyrénu, která zateplila celou obálku mateřské školy, a to včetně základů. Když se k tomu navíc přičtou nová okna a nové dveře, je jasné, že se energetické úspory musí projevit už během nastávající zimy.    

Tato opatření byla zahrnuta do druhé etapy rekonstrukce a projekt, na který obec dostala dotaci ve výši 1 820 418 korun z operačního programu Životní prostředí z Fondu soudržnosti, se nazýval Energetické úspory na objektu MŠ v obci Přepychy.

V předmětu podpory je uvedeno: „Zateplení obálky budovy mateřské školy včetně výměny oken a dveří, zateplení její ploché střechy a její úplná rekonstrukce, instalace tepelného čerpadla, bivalentního zdroje (elektro kotel), vzduchotechniky a rekonstrukce bleskosvodu."

Aby mohlo být vše do puntíku splněno, přidaly Přepychy 2 730 628 korun ze svého rozpočtu. A protože investici do mladé generace považují za vklad správným směrem, je už připravena i etapa třetí.

Velkými změnami prošlo během předchozích dvou let vnitřní uspořádání prostor. Z nich jsou všichni - jak personál školky, tak děti - nadšeni. „Z původního bytu domovníka, vznikla stálá ložnice. Dříve musely učitelky po každém spaní skládat postýlky na sebe, dnes má každé dítě své stálé místo a svůj pelíšek. Mám radost z toho, že se zakoupily i kvalitní matrace na postýlky,” uvedla během prohlídky Zdeňka Seidelová, starostka obce.

V rámci úprav byl oddělen prostor pro výuku předškoláků nebo jazykové kroužky, děti mají také k dispozici minitělocvičnu a nové zázemí využívá vedoucí mateřské školy.

Současná kapacita je 24 dětí a další 4 děti tzv. na výjimku, takže celkem 28. „Počítáme, že do budoucna se může počet zvyšovat. Pak by tu fungovala dvě oddělení s tím, že bychom museli dobudovat další sociální zařízení. Máme určitou rezervu, a to i v rozvodech vody,“ konstatovala starostka.

Jak tedy bude pokračovat modernizace mateřské školy v Přepychách? „V příštím roce nás čeká rekonstrukce rozvodů vody a odpadů v kuchyni, včetně vybavení novým nábytkem. Na to bychom chtěli použít finance z dotace za vítězství v soutěži Vesnice roku,“ sdělila během Dne otevřených dveří v přepyšské školce Zdeňka Seidelová a dodala: „Vyvařuje se tu pro mateřskou, ale i základní školu, takže pro všechny děti v Přepychách, proto chceme, aby vybavení odpovídalo moderním trendům.“

Reklama

Výběr článků

Načítám