Hlavní obsah

Interiéry mníšeckého zámku budou k vidění zdarma

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V dubnu budou mít zájemci příležitost vidět komnaty zámku v Mníšku pod Brdy zdarma. Po celé jaro zde chystají program pro děti i dospělé. Zámek otevřel Kouzelné sklepení, chystá prohlídky s čarodějnicemi i prohlídky Májové.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek připravil zábavné programy po celé jaro. Nově jsou otevřeny kouzelné sklepní prostory.

Článek

Bohatě vybavené interiéry jsou rozděleny do dvou prohlídkových tras, na reprezentační část a soukromé komnaty posledních majitelů. Do prohlídky reprezentačních prostor náleží také mimo jiné návštěva zámecké kaple, ve které se nachází jeden z nejcennějších exponátů, originál oltářního obrazu malíře Karla Škréty. Soukromé komnaty jsou zařízené podle dobových fotografií a návštěvníci tak mohou mít pocit, že si zdejší obyvatelé jen na chvíli odběhli.     

Při příležitosti Mezinárodního dne památek zve zámek své návštěvníky na prohlídku reprezentačních prostor – I. prohlídkového okruhu – zdarma, a to ve čtvrtek 18. a v sobotu 20. dubna. Do této prohlídky jsou zařazeny jídelny, salóny a salónky, kaple, knihovna a pracovna. „Vstup zdarma se vztahuje pouze na jednotlivce, nikoli na objednané skupiny,“ upřesnila průvodkyně Marie Charvátová.     

O víkendech nabízí Mníšek i něco navíc. Speciální prohlídky určené zejména rodinám s dětmi od 3 do 9 let. Na Pohádkových prohlídkách se z dětí stanou malí detektivové, kteří budou hledat v zámeckých komnatách ukryté pohádky. V každé místnosti se schovala jedna a děti ji podle přichystané indicie, předmětu z pohádky, jistě snadno objeví. Pokud znají Krakonoše, Leontýnku nebo sedm trpaslíků, jistě to pro ně nebude problém.     

Při nových prohlídkách Kouzelného sklepení návštěvníky víla nebo vodník po točitém schodišti zavede do tajemných sklepních prostor. A tam čeká spousta velkých pohádkových bytostí. Vstup nejen pro statečné! Kromě ošklivé ježibaby je tu totiž i hezká princezna, milé víly a hodný napravený zámecký čertík. Ten už nikoho nestraší.     

Na konci měsíce se chystá pálení čarodějnic, na zámku se připravují tematické Čarodějnické prohlídky pro děti. Bude se vyprávět nejen o čarování, zaklínání a vaření lektvarů, ale třeba i o stavění májek. Provádí hodná zámecké čarodějnice, která se proto vůbec nemusí bát, že by ji upálili.     

Na Podvečerních prohlídkách pak kromě čarodějnice potkáte i anděla a Bílou paní. Anděl je připraven pasovat děti do šlechtického stavu. Budou z nich princezny a rytíři! „Na všechny prohlídky pro děti je nutné se rezervovat, protože bývají často zaplněné,“ uvedla průvodkyně Anna Čelouchová.  

Program na duben:

13. - 14. 4. – Pohádkové prohlídky a Kouzelné sklepení

13. - 14. 4. – Pohádkové prohlídky a Kouzelné sklepení 18. 4. – I. prohlídková trasa zdarma

13. - 14. 4. – Pohádkové prohlídky a Kouzelné sklepení 18. 4. – I. prohlídková trasa zdarma 20. 4. – Pohádkové prohlídky pro děti a Kouzelné sklepení

13. - 14. 4. – Pohádkové prohlídky a Kouzelné sklepení 18. 4. – I. prohlídková trasa zdarma 20. 4. – Pohádkové prohlídky pro děti a Kouzelné sklepení 20. 4. – I. prohlídková trasa zdarma

13. - 14. 4. – Pohádkové prohlídky a Kouzelné sklepení 18. 4. – I. prohlídková trasa zdarma 20. 4. – Pohádkové prohlídky pro děti a Kouzelné sklepení 20. 4. – I. prohlídková trasa zdarma 21. 4. – Pohádkové prohlídky pro děti a Kouzelné sklepení

13. - 14. 4. – Pohádkové prohlídky a Kouzelné sklepení 18. 4. – I. prohlídková trasa zdarma 20. 4. – Pohádkové prohlídky pro děti a Kouzelné sklepení 20. 4. – I. prohlídková trasa zdarma 21. 4. – Pohádkové prohlídky pro děti a Kouzelné sklepení 27. 4. – Podvečerní čarodějnické prohlídky od 16.00 hodin a Kouzelné sklepení po celý den 

28. 4. – Čarodějnické prohlídky pro děti

Reklama

Výběr článků

Načítám