Hlavní obsah

Integrační setkání osob se zdravotním postižením představilo poskytovatele služeb sociální péče

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní skupina pro osoby se zdravotním postižením - Komunální plánování Města Ústí nad Orlicí zorganizovalo na úterý 25. září již VII. ročník tradičního setkání poskytovatelů sociálních služeb, jejich klientů, veřejnosti a žáků škol za účelem seznámení s problémy zdravotního omezení a možné pomoci.

Foto: Stanislava Dvořáková

Domov pod hradem Žampach představil prodejní výrobky klientů i poslání sociální terapeutické dílny.

Článek

Na Mírovém náměstí v úterý ve 13 stáncích se představili poskytovatelé sociálních služeb s informacemi o své činnosti s uvedením možného poskytnutí péče osobám se zdravotním postižením.

Společnost Rytmus Východní Čechy přináší podporu lidem se zdravotním postižením, pokud se týká zajištění vhodného zaměstnání, a lidem s mentálním postižením podporu se samostatným bydlením. Praktickou ukázkou byl KafeBar, obsluhovaný jejich klientem, který do přestavby čekárny působil i na autobusovém nádraží v Ústí nad Orlicí. V chladném úterním dni byl opět teplý nápoj užitečným doplňkem.

Neméně zajímavou informaci o pracovním začlenění osob se zdravotním postižením přinesl tradiční stánek Domova pod hradem Žampach s ukázkou terapeutických dílen.

Pomoc rodinám s dítětem od narození do 7 let věku s ohroženým vývojem, pod mottem Nejkrásnější činností je být užitečný druhým (z citátů filosofa Sofokla), představilo Středisko rané péče v Pardubicích. Cílem je snížit negativní vliv postižení dítěte nebo ohrožení jeho vývoje na rodinu a prostředí, ve kterém vyrůstá. Služba je poskytována v rámci celého kraje jako terénní, popřípadě doplněná ambulantní formou.

Oblastní charita připravila k vyzkoušení různé zdravotní pomůcky a Český červený kříž senior-taxi. Svaz postižených civilizačními chorobami v České republice nabídl seznámení s odbornými rehabilitačními a rekondičními programy a zájezdy svých členů na kulturní akce.

Stánky místní Speciální ZŠ, Cedru, Pas z. s. a Stacionáře měly širokou prodejní nabídku šitých i keramických výrobků svých klientů a sociální služby města Česká Třebová, s mottem Jejich úsměv je naší největší odměnou, podaly informaci o činnosti Týdenního stacionáře.

Největší zájem u dětí vzbudilo Středisko pro sluchově postižené Ústí nad Orlicí s nabídkou sluchadel a Krajské středisko Pardubice Tyfloservis poskytující služby pro nevidomé a slabozraké s ukázkou Braillova slepeckého písma. Oba stánky pak měly připravené řady otázek formou malého testu.

Vědomostní část programu pak zajišťovala Vyšší odborná a střední zdravotnická škola Ústí nad Orlicí, kdy zhruba v 55 otázkách byly skryty poznatky z prohlídky jednotlivých stánků.

Bližší údaje o dění uváděl po celý den komentátor Jiří Zajíček, který na závěr představil členky Českého kynologického svazu ZKO Podhorka Česká Třebová, které předvedly se svými psími svěřenci základní výcvik a závod agility. Tentokrát ve vhodném prostředí proti vystoupení na pódiu na dubnovém Veletrhu sociálních služeb cvičení psíci mohli bez problému prokázat svoji dovednost.

Reklama

Výběr článků

Načítám