Hlavní obsah

Inscenace Smrtihlav slibuje strhující drama s hamletovskými motivy

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce režiséra Petera Gábora, dramaturgů Marka Pivovara a Kláry Špičkové, kostýmní výtvarnice Kataríny Holkové, scénografa Davida Baziky, autora scénické hudby Vladimíra Franze a v neposlední řadě herců se na inscenaci Smrtihlav chýlí pomalu k premiéře. Ta proběhne 31. ledna.

Foto: archiv NDM Ostrava

Herečtí protagonisté připravované inscenace Smrtihlav.

Článek

Inscenátoři v Národním divadle moravskoslezském vědí, že zatímco u nás není autor dramatu Smrtihlav Martin Walser příliš znám, doma v Německu patří k nejvýznamnějším spisovatelům a dramatikům současnosti. Stejně jako Günter Grass bývá někdy označován ze sympatií k nacismu, Smrtihlav Martina Walsera je právě důkazem naprostého opaku. 

Svým půdorysem je Smrtihlav nejen napínavým příběhem, ale též svědectvím o vině a trestu: otec by rád zapomněl na svou temnou minulost v koncentračním lágru, ale syn mu onu minulost neustále připomíná  - tím, že se pokouší vcítit dávno po válce do otcovy role...

"Hra vznikla v době, kdy se Němci snažili vypořádat s dědictvím minulosti. Domníváme se, že v kraji, kde jsme se dosud s onou dobou též úplně nepoměřili - osud Hlučínska, Slezska, odsuny sudetských Němců  - by mohla takové téma diváky zajímat.  A protože je toto téma pro nás stále velmi silné, dlouho neřešené a divadelně zajímavé, už máme v plánu další pokračování jakési volné trilogie, z níž každý díl může být samozřejmě sledován bez znalostí těch ostatních. Právě Hlučínsko, právě odsuny... Dnes se snažíme vyrovnat s dědictvím socialismu, ale ani o nacistické okupaci jsme zdaleka neřekli vše. Dost ovšem s historií a politikou. Smrtihlav je především brilantně napsané psychologické drama, které vás nenechá ani na chvíli vydechnout," tvrdí dramaturg Marek Pivovar.

Smrtihlav je drama, kterým se Peter Gábor zabývá už řadu měsíců. Prostudoval spoustu literatury a pro "své" herce zorganizoval schůzky jak s psychologem, tak s hereckým veteránem Luďkem Eliášem, který vylíčil hercům své traumatické i humorné zážitky z koncentráku.

"Martin Walser je skutečným mistrem pera a čtenáře, potažmo diváka, dokáže velice rychle vtáhnout do děje. Už při četbě Smrtihlava člověk téměř nedýchá. Je to strhující drama s hamletovskými motivy, napětím a hlubokým ponorem do psychologie postav," tvrdí režisér a šéf činohry NDM Peter Gábor.

Právě v Gáborově režii se divákům představí Igor Orozovič, Tomáš Jirman, Jan Fišar, Anna Cónová, Petra Lorencová, Vladimír Polák, Pavlína Kafková a další členové činohry Národního divadla moravskoslezského.

Inscenace Smrtihlav, která se hraje v překladu Jana Stacha, se bude uvádět na scéně Divadla Antonína Dvořáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám