Hlavní obsah

Inscenace Smrtihlav přináší příběh novodobého Hamleta

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední reprízy v této sezoně se v pátek 31. května dočká hra německého dramatika Martina Walsera Smrtihlav, kterou s herci Národního divadla moravskoslezského nastudoval režisér Peter Gábor. Inscenace je uváděna na jevišti Divadla Antonína Dvořáka.

Foto: archiv NDM Ostrava

Protagonisté hry Smrtihlav - Anna Cónová, František Strnad, Pavlína Kafková a Jan Fišar.

Článek

Napínavý psychologický divadelní thriller Smrtihlav se odehrává dvacet let po skončení druhé světové války. Ve fiktivním německém městečku Karwang, v ústavu pro psychicky nemocné, působí profesor Liberé (Jan Fišar), kterému se podařilo utajit jeho válečné zločiny. Odbornou lékařskou pomoc u něj vyhledá jeho bývalý kolega z lágru - psychiatr Gotthein (Tomáš Jirman). Přivede mu svého syna Rudu (Igor Orozovič). Ten se osudnou náhodou dozví o zvěrstvech svého otce a chce převzít absolutní odpovědnost a žádá spravedlivý trest.

Příchodem tohoto mladého maturanta Rudy, novodobého Hamleta, který se rozhodne nekompromisně zúčtovat s temnou minulostí svého otce, se rozpoutá velký generační konflikt a začíná působivé drama dvou morálních postojů.

A pro jaké publikum je tato hra určena? "Myslím, že pro všechny, kteří mají rádi psychologické napínavé příběhy," nechal se slyšet už před únorovou premiérou Peter Gábor. "Vzpomínat na naši minulost a lovit v paměti věci, které se týkají naší identity, našeho původu a naší historie, je pro mě v životě momentálně také důležité. Walserův text je silným příběhem, zvláštně poetickým. Věřím, že inscenace nebude jen o vypořádání se s pamětí národa v Německu, ale že bude komunikovat s divákem i v tom širším, obecnějším rozměru."

Na otázku, co režiséra zaujalo na Walserově dramatu Smrtihlav, že se pustil do jeho režie, odpověděl, že to bylo také "napětí, tajemství a představa, že Walser napsal pro herce pěkné role". Platí to i pro tři ženské protagonistky, které na jevišti ztvárňují Anna Cónová, Petra Lorencová a Pavlína Kafková. V dalších rolích se objevují Vladimír Polák, Jiří Sedláček, František Strnad, Miroslav Rataj a hostující Karel Čepek. Ke kladům inscenace patří i působivá scénická hudba Vladimíra Franze.

S další reprízou inscenace Smrtihlav se setká publikum až po letních prázdninách, a to 8. října. Není bez zajímavosti, že v říjnu bude hra uvedena také na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Další informace: www.ndm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám