Hlavní obsah

Iniciátoři projektu Malé mimi založili nadační fond

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden založili iniciátoři projektu Malé mimi stejnojmenný nadační fond, jehož záměrem je dále pomáhat rodičům předčasně narozených dětí nejen ve Zlínském kraji. Úspěšný projekt oceňují nejen samotní rodiče nedonošených dětí, ale se mu díky podpoře veřejnosti dostalo uznání od hejtmana.

Foto: IS produkce
Článek

Původní snaha vytvořit ve zlínské porodnici speciální pokoje pro maminky předčasně narozených dětí tak díky vytvoření nadačního fondu bude rozšířena o dlouhodobou podporu neonatologických projektů v Krajské nemocnici Tomáše Bati i za hranicemi zlínského regionu.

„Vybudováním pokojů se uzavřela jedna kapitola projektu, ale rádi bychom ve své činnosti pokračovali a pomáhali dál,” vysvětlil záměr vytvoření nadačního fondu iniciátor projektu Martin Gazda a dodal: „Fond by měl do budoucna podporovat další rozvoj individualizované péče o předčasně narozené děti. Ať už rekonstrukcí dalších pokojů, přispíváním na provoz vybudovaných pokojů, nebo dalším rozvojem komunikačního fóra a poradny na našem webu. Svými zkušenostmi chceme přispět i realizátorům obdobných plánovaným projektům v rámci České republiky.“

Projekt Malé mimi se navíc v polovině tohoto týdne dočkal i významného ocenění hejtmana Zlínského kraje - Ceny Salvator, která se uděluje za mimořádné činy a záchranu života nebo zdraví. „Nesmírně si vážíme tohoto ocenění, které je dalším impulsem pro naši snahu pomáhat a upozorňovat na problematiku předčasně narozených dětí a jejich rodičů,“ uvedl primář Jozef Macko.

O úspěchu projektu ale svědčí především zájem a ohlasy prvních maminek, které pokoje mohly za tři měsíce provozu využívat. „Na projektu Malé mimi vnímám jako nejdůležitější umožnění být v neustálém kontaktu s dítětem. Dále oceňuji i soukromí, které pokoje zajišťují, a nadstandardní vybavení pokoje, který vůbec nepůsobí dojmem nemocničního,“ řekla Kateřina Pekárková, maminka holčičky narozené ve 27. týdnu s váhou 840 g.

Paní Pekárková, která porodila ještě před koncem roku, tak může srovnávat pobyt na obyčejném pokoji šestinedělí a následně po otevření speciálních pokojů i individualizovanou péči. „Pobyt s Adélkou na pokoji nám umožnil posílit vzájemný vztah a nastartovat kojení a také pomohl začít vyhlazovat vnitřní rány předčasného porodu a fyzického odloučení a vzájemně se na sebe naladit,“ vysvětluje maminka tří dětí.

Celkově s dcerou strávila v porodnici 10 týdnů a je velmi ráda, že mohla být hospitalizovaná po celou dobu a denně za ní na JIP docházet. „Bydlím zhruba 60 km od Zlína a za Adélkou bych musela dojíždět hromadnou dopravou. Celé týdny zrovna řádila chřipkové epidemie a to by bylo ohrožující nejen pro dcerku, ale i pro ostatní děti na JIP,“ oceňuje Kateřina Pekárková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám