Hlavní obsah

Informační gramotnost tisíců žáků základních škol prověří soutěž IT-SLOT

Novinky, Petra Ďurčíková

IT znalosti nastupující generace prověří už 8. ročník soutěže IT-SLOT, které se pravidelně účastní tisíce žáků 8. a 9. tříd základních škol z celé České republiky.

Foto: SSŠVT

Žáci během sedmého ročníku soutěže

Článek

„Děti se výborně orientují na sociálních sítích, ovládají hraní her a na internetu si umí nalézt informace, které potřebují. Menší znalosti pak prokazují v práci se sadou pro tvorbu dokumentů, s grafickými programy nebo ve správě e-mailového účtu,“ popsal Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), která soutěž IT-SLOT každoročně pořádá.

Podle výzkumu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého z června 2017 má více než polovina dětí kolem 14 let ve svém pokoji počítač s internetem a může na něm trávit neomezeně dlouhý čas.

„Notebook, tablet nebo chytrý telefon náctiletí používají každý den, je to ale převážně k virtuální komunikaci. Cílem soutěže IT-SLOT je prohloubit zájem žáků o informační technologie jako takové a zároveň podnítit jejich logické myšlení, tolik potřebné k programování,“ uvedl Martin Vodička.

Úzké propojení mladých lidí s multimediálními technologiemi doma i ve školách potvrzují také nejnovější data ČSÚ z roku 2015. Téměř všichni patnáctiletí Češi mají doma internet (98,7 procenta) a k dispozici notebook (87,5 procenta) nebo stolní počítač (82,9 procenta). Ve škole pak může používat internet až 90,4 procenta patnáctiletých Čechů a stolní počítač dalších 79,5 procenta.

Soutěž IT-SLOT prověří hloubku znalostí, které mají žáci 8. a 9. tříd mimo jiné i z povinné výuky informatiky. „Loni se klání zúčastnilo 3300 soutěžících ze 183 základních škol a ti nejlepší si odnesli hodnotné ceny pro sebe i své školy. Letos se bude soutěžit například o 13palcový notebook s pokročilými aplikacemi pro školu nebo moderní tablet pro nejlepšího řešitele od firmy DELL,“ vyjmenoval Martin Vodička.

Týden před ukončením registrace pořadatel evidoval 173 přihlášených základních škol z celé České republiky. Přihlásit školu a soutěžící žáky je možné do 20. listopadu na webu soutěže (www.it-slot.cz).

Soutěž IT-SLOT 

·         Registrace: do 20. listopadu, školu zaregistruje pověřený zástupce (učitel informatiky nebo matematiky) na www.it-slot.cz. Po aktivaci registrace bude moci přihlásit jednotlivé účastníky soutěže.

·         1. kolo soutěže: ve dnech 21. nebo 22. listopadu, probíhá v registrovaných školách on-line, každý soutěžící obdrží unikátní přihlašovací údaje do svého profilu a v něm vyplňuje test, výsledky a 45 finalistů budou vygenerovány systémem pořadatele okamžitě po ukončení prvního kola (při shodném výsledku rozhoduje čas vypracování).

·         2. kolo soutěže: ve středu 13. prosince, uskuteční se v prostorách Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze, kam finalisty doprovodí učitel, slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne bezprostředně po dokončení druhého kola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám