Hlavní obsah

Ilustrátorská show Adolfa Dudka v Lipníku nad Bečvou

Novinky, Monika Malíšková

U příležitosti Dne pro dětskou knihu, který připadá na 27. listopad, vystoupil v Lipníku nad Bečvou známý ilustrátor dětských knih Adolf Dudek. Pro děti si přichystal interaktivní show, ve které ukázal, co práce ilustrátora obnáší.

Foto: Monika Malíšková
Článek

Vystoupení začalo ve čtyři hodiny odpoledne a sál byl naplněn nedočkavými dětmi. Dudek nejprve dětem vysvětlil, kdo vlastně ilustrátor je a co je náplní jeho práce. Ukázal jim, s jakými „kreslícími“ potřebami pracuje a taky ve kterých knížkách mohou jeho ilustrace najít.

Poté předvedl, že malovat dokáže opravdu každý. Několik dětí si mohlo na vlastní kůži vyzkoušet, že ze čtyř základních geometrických tvarů (kruh, čtverec, obdélník a trojúhelník) lze vytvořit takřka jakýkoli obrázek.

Dudek kladl během celého vystoupení různé otázky a děti se předháněly v tom, kdo na ně co nejrychleji odpoví. Nechyběly ani soutěže, ve kterých mohlo nejpohotovější dítě vyhrát obrázek. Ilustrátor dokázal zabavit i rodiče, mj. i tím, že je do show aktivně zapojoval. Celé vystoupení provázela dobrá nálada a časté výbuchy smíchu.

Adolf Dudek se živí jako ilustrátor již 18 let a za tu dobu stihl nakreslit obrázky do 126 dětských knih. Mimo knížek kreslí Dudek také do časopisů, např. do Sluníčka, navrhuje obaly CD, pohlednice nebo omalovánky. Mezi jeho neznámější knihy patří Říkankový kolotoč, Velká kniha pro malé děti a mnohé další.

Reklama

Výběr článků

Načítám