Hlavní obsah

Ilustrace i dřevořezby panovníků a jejich manželek současně vystavuje výtvarnice Jarmila Haldová

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývá časté, aby výtvarník měl v podstatě zároveň dvě výstavy v jednom regionu. Výjimka však potvrzuje pravidlo, a tak Jarmila Haldová vystavuje během prázdnin jednak v „domovském“ Sedloňově a zároveň v lapidáriu Městského úřadu v Dobrušce.

Foto: Dana Ehlová

Jarmila Haldová předává městu Dobruška speciální symbolickou ilustraci, která spojuje Dobrušku se Sedloňovem.

Článek

Zatímco ve výstavní síni nesoucí jméno samotné výtvarnice představuje Jarmila Haldová zcela unikátní soubor sto čtrnácti kolorovaných řezeb českých panovníků a jejich manželek nazvaný Karel IV. a ti druzí, v dobrušském lapidáriu mohou návštěvníci vidět především její půvabné ilustrace.   

Účastníkům vernisáže v Dobrušce představil výtvarnici bývalý poslanec Parlamentu ČR Josef Ježek, který mimo jiné řekl: „Každý z nás něco umí, někdo dobře, někdo lépe, jiný na výbornou. Jsou však lidé, kteří toho umějí hodně, prostě mají takový dar, bylo jim shůry dáno. Jedním z lidí, kterým se dostalo daru umět toho hodně, je jistě Jarmila Haldová. Její výstava nás o tom přesvědčuje, neboť je koncipována jako ukázka širokého záběru její tvorby.“

Lapidárium díky výstavě Jarmily Haldové doslova rozkvetlo. „Vystavuju především ilustrace. Zejména ty s botanickými náměty udělají v těchto prostorách největší efekt,“ poznamenala autorka a dodala: „Dále jsou vystaveny ilustrace pohádek a pověstí, také jsou zde ukázky drobných grafik, které jsem dělala pro různé účely.“

Při prvním pohledu do prostoru lapidária však pozornost přitáhne ne některá z ilustrací, ale dřevořezba Floriána: „To je svatý, který se dával do domů, aby je chránil před bouřkou a před bleskem. Když se staví dům, je potřeba něco takového vytvořit. Tento se nám ovšem nevešel nad dveře, tak je putovní a občas ho půjčuju,“ prozradila výtvarnice.

U příležitosti výstavy také Haldová věnovala městu Dobruška půvabný obrázek: „Předávám speciální symbolickou ilustraci, která by spojila Dobrušku se Sedloňovem. Dobruška má významnou postavu písmáka Aloise Beera, který zavítal i do Sedloňova (prodával tam prý brýle) a zároveň si pochvaloval, jak ho tam hezky přijali, jak se k němu hezky choval hospodský. Zachovaly se jeho kresby Sedloňova, což jsou dnes nejstarší realistické kresby obce,“ konstatovala a tím alespoň symbolicky přesunula dění o třináct kilometrů dál, do horské obce, kde žije, tvoří a do konce prázdnin také vystavuje.

Dřevořezby českých panovníků zaujmou barevností, tvary i detailním zpracováním, které toho tolik vypovídá o době, v níž panovník či jeho manželka žili. Není bez zajímavosti, že práci na postavách panovníků předcházela důkladná příprava – konzultace s historiky, studium literatury nejen historické, ale i mnoha publikací o dobovém oblečení, textilu, šperkařství, zbroji, numismatice. Vyřezané postavy jsou oděny v dobových kostýmech, které jsou bohatě pomalovány autentickými vzory a dobovými ornamenty. I popisy na reliéfech jsou realizovány dobovým písmem, které se dochovalo z archeologických nálezů a vztahuje se k zobrazené postavě.

Před očima návštěvníků výstavy otevřené do 28. srpna denně od 14 do 17 hodin tak plyne bohatá historie našeho státu, příběhy ze životů českých vladařů od knížete Bořivoje přes Karla IV. až po ty mnohem později narozené a na trůn dosazené.

Co se týče dobrušské výstavy, mohou milovníci výtvarného umění obdivovat ilustrace do konce srpna v provozní době Městského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám