Hlavní obsah

Identita, jistota, bezpečí. Dokumentární festival Jeden svět hledá, co nás spojuje

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět míří opět do Zlína. Během čtyř promítacích dní čeká návštěvníky zajímavý filmový i doprovodný program.

Foto: Jakub Schmid

Bezpečná blízkost. Festival dokumentárních filmů o lidských právech se uskuteční ve Zlíně 2. 4. - 5.4. 2019.

Článek

Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní ročník, jehož mottem je Bezpečná blízkost.

„Odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. Velmi se těším na různorodé odpovědi na tyto otázky od našich diváků,“ uvedla místní koordinátorka projektu Jana Pastyříková.

I letos budou hlavním promítacím místem projekční sály Golden Apple Cinema v OZC Zlaté Jablko, ve kterém festival uvede celkem sedm snímků. „Diváci se mohou těšit na kvalitní výběr tuzemských i zahraničních dokumentárních snímků, které budou obohaceny o podnětné diskuse se samotnými tvůrci nebo odborníky na dané téma,“ doplnila Jana Pastyříková. Kromě projekcí určené pro veřejnost nebudou chybět i snímky určené pro školní kolektivy.

Barevné otazníky a vykřičníky, které zaplavují vizuál a rozpohybují festivalovou znělku, odkazují právě k tématice složitého vyjednávání osobní identity v nejistém a složitém společenském klimatu.

„Někteří z nás jsou si více jistí svým místem, u některých z nás se tahle jistota v průběhu času mění – proto spolu otazníky a vykřičníky v naší letošní kampani svádí souboj, z jiného úhlu pohledu se však ukazuje, že bez ohledu na rozdílnost názoru jsme všichni obyvateli stejného místa, stejného vesmíru, stejného (jednoho) světa,“ vysvětluje autor vizuálu Matyáš Trnka.

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se ve Zlíně uskuteční od úterý 2. do pátku 5. dubna. Další informace budou postupně zveřejněny na webu www.asociacedice.cz nebo na facebooku Jeden svět Zlín. V loňském roce zavítalo na festival více než 1 200 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám