Hlavní obsah

Ibisové z Ostravy mají posílit kriticky ohroženou populaci ve Španělsku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská zoologická zahrada odeslala tento týden v rámci akce Proyecto eremita pět mladých ibisů skalních do jižního Španělska. Jedná se o záchranu jednoho z nejohroženějších ptáků. Ostraváci se zapojili již podruhé. Ostravští ibisi přispějí k posílení divoké populace odhadované na 600 jedinců.

Foto: Pavel Vlček

Ostravští ibisové

Článek

Ptáci byli odesláni do Andalusie. Velký úbytek ibisí populace je přičítán hlavně používáním insekticidů a drátům elektrického vedení. Dříve byli i hojně loveni, umírali i po sežrání otrávených návnad. 

Ostravská zoo poskytla zdarma do projektu ptáky již v roce 2017. Byli to dvě samice a samec. Odchov se v Ostravě daří. Po aklimatizaci ve Španělsku jsou ibisové vypouštěni do volné přírody. Někteří zůstávají v chovné stanici v ZooBotanico Jeréz. 

Do volné přírody i na chov

V tomto týdnu odvezli do ZooBotanico Jeréz dalších pět odchovaných mláďat – tři samci a dvě samice.

„Mláďata se vylíhla vloni v květnu. Všechna rodiče příkladně odchovali. Po dohodě s koordinátorkou Evropského záchovného programu pro ibisy skalní (EEP) a španělskými kolegy byla mláďata určena pro záchranný projekt. Všichni mladí ibisi více než 3000 km dlouhý transport zvládli v pořádku a momentálně se aklimatizují v zoologické zahradě. Nevíme, kolik z nich bude vypuštěno do přírody a kolik posílí chovatelskou základnu projektu. Mláďata určená k vypuštění do volné přírody se následně přesunou do adaptační voliéry na vypouštěcí lokalitě,“ informovala zooložka Adéla Obračajová. 

Dostali šanci, ale mnoho jich umírá

„Díky repatriačním snahám ve Španělsku a v Rakousku se malé populace těchto krásných ptáků znovu vyskytují i v Evropě. Mezi lety 2004 a 2009 bylo v rámci projektu vypuštěno celkem 190 ibisů skalních a vypouštění stále pokračuje. Mortalita vypuštěných mladých ptáků je vysoká, přesto se však v roce 2008 vytvořil první hnízdní pár a v oblasti se v roce 2011 vytvořila malá, nezávislá a nemigrující kolonie,“ dodala Adéla Obračajová.

Ibisové se v minulosti vyskytovali nejen v Evropě (Švýcarsko, Německo, Rakousko, Španělsko, Itálie), ale i v severní Africe (Maroko) a na Středním východě (Turecko, v Sýrii byli zřejmě už vyhubeni.)

Přispívají k záchraně lidmi ohrožených druhů

Projekt je jedním z mnoha, kterými zoologické zahrady přispívají k zachování a obnově živočišných druhů.

stravácí se velmi angažují, nejznámější akcí tohoto druhu je záchrana koně Převalského v pražské zoo. Armádní letouny Casa vozí část stáda do mongolských stepí.

Reklama

Výběr článků

Načítám