Hlavní obsah

IAAF potvrdila platnost juniorského světového rekordu, který padl v Hustopečích

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Hustopeče se mohou pochlubit dalším primátem. A to dokonce světovým. Světová atletická federace IAAF potvrdila platnost juniorského světového rekordu ve skoku vysokém, kterého dosáhla na jubilejním dvacátém ročníku Hustopečského skákání letos v lednu ukrajinská výškařka Yaroslava Mahuchikh.

Foto: www.hustopece.cz

Hustopeče se pyšní světovým rekordem Yaroslavy Mahuchikh.

Článek

Osmnáctiletá ukrajinská závodnice Yaroslava Mahuchikh startovala v Hustopečích poprvé a od samého začátku bylo znát, že je ve formě. Do závodu vstoupila na výšce 185 cm a skočila ji napoprvé. Na dalších výškách soupeřila mimo jiné s krajankou Katerynou Tabashnyk, která závodila v kategorii Ženy B a na 199 cm si v Hustopečích skočila osobní halový rekord.

Mahuchikh zdolala 199 cm třetím pokusem a na další výšku už kvůli rozrušení nenastoupila. „Jsem hrozně šťastná. Mám osobní rekord i světový juniorský rekord. Pomohla mi hodně divácká podpora, je to tu skvělé,” radovala se tehdy Mahuchick.

Oficiálního uznání rekordu se však dočkala až koncem března, kdy IAAF na svých webových stránkách oficiálně rekord potvrdila. A to i s místem, kde byl dosažen.

Pořadatelům Hustopečského skákání ihned poblahopřál projektový manažer Českého atletického svazu František Fojt, který měl administraci světového rekordu na starosti: „Blahopřeji Hustopečákům ke světovému rekordu. Je to zároveň i uznání jejich pořadatelských schopností. Česká atletika se díky vám může pyšnit dalším světovým rekordem,” napsal Fojt pořadatelům Hustopečského skákání.

Kromě tohoto padly letos v Hustopečích ještě další dva rekordy - rekordy mítinku. Mezi dorostenci si ho připsal Sam Brereton z Velké Británie za 209 cm a v dorostenkách fantasticky bodovala Klára Krejčiříková z AK Olymp Brno, když skočila 189 cm.

Hustopečské skákání letos slavilo 20. výročí a všechny padlé rekordy tak pořadatelé brali jako skvělý dárek. „Přáli jsme si, aby během 20. výročí ženy útočily na 200 cm, na dosavadní ženský rekord z roku 2009,” vysvětlil po skončení mítinku ředitel závodu Zbyněk Háder. „Ale teď nevím, jestli by bylo lepší, kdyby se skočilo 201 cm, jako nový rekord, nebo jestli je lepší, že se tady skočil juniorský světový rekord. Obojí je prostě úžasné. Jsem ohromně šťastný a spokojený,“ uzavřel Háder.

Reklama

Výběr článků

Načítám