Hlavní obsah

I v Pondělí velikonoční bude zámek v Mníšku pod Brdy otevřen návštěvníkům

Novinky, Marie Charvátová

Na zámku v Mníšku pod Brdy bude otevřeno i v pondělí 6. dubna. Je svátek a den volna, ale v Mníšku se neodpočívá a provádí. K výběru jsou klasické prohlídky na obou trasách i speciální kostýmované prohlídky pro děti i pro dospělé.

Foto: Anna Čelouchová

I na Pondělí velikonoční má zámek Mníšek otevřeno. Konají se kostýmované prohlídky pro děti i pro dospělé i klasické prohlídky na dvou okruzích.

Článek

Na Velikonoční pondělí 6. dubna nezapomeňte vzít svou pomlázku čili šlehačku, švihačku, hodovačku, tatar, žílu nebo karabáč a vyplatit své maminky, sestry, kamarádky i ostatní dívky a paní, aby vám neuschly a byly stále mladé, zdravé a pilné. Po "výplatě" by ovšem kluci, páni a mládenci mohli přijít k úhoně. Nechcete být polití studenou vodou? Potom raději vezměte celou rodinu a jeďte na výlet do zámku v Mníšku pod Brdy.

Rodiny s menšími dětmi přivítá princezna Anička, která pozve návštěvníky na prohlídku do bohatě zařízených reprezentačních místností, ve kterých se jedlo a hodovalo, scházela se společnost ke karetním hrám, kde dámy popíjely kávu, pánové kouřili doutníky nebo hráli stolní kuželky, kde se četlo, psala lejstra i poslouchala hudba.

Součástí této trasy na prvním prohlídkovém okruhu je i překrásná barokní kaplička s mnoha andílky v klenbě stropu. Prohlídka je plná hádanek. Děti musí v každém pokoji uhodnout pohádku, která se jim tam ukryla. Princezna Anička jim ráda pomůže. V jaké pohádce se pečou dobré buchty? Kdo kouří dlouhou fajfku? Který zámek celý zarostl trním? Určitě budete ve svém hádání úspěšní.

Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou začínají v 10.30 a 11.45 hodin a po nich jste zváni ještě do tvořivé dílničky i na návštěvu Kouzelného zámeckého sklepení. Tam se potkáte s velkými bytostmi z pohádek. Víte, kdo nám hlídá věž? Čert, kterého ve sklepě také uvidíte. A jak vypadá jarní víla, která právě panuje? I tu potkáte a k tomu ještě dalších jedenáct pohádkových postav.

Paní hraběnka Terezie Kastová se právě vrátila a dopřává si kávu s cigaretkou. Odpočívá v pohodlném křesle a čeká na vás, návštěvníky mníšeckého zámku. Potkat ji můžete na Prvorepublikových prohlídkách s vnučkou paní hraběnky, které jsou vhodné pro dospělé milovníky starých časů i děti od 9 let.

Projdete se pohodlně a moderně vybavenými pokojíky, ve kterých v době mezi světovými válkami paní hraběnka s manželem trávili čas každý den. Paní hraběnka si nostalgicky zavzpomíná a od průvodkyně v roli její vnučky se dozvíte mnoho příběhů ze života babičky i dědečka, zámeckých pánů. Jak všichni společně chodili v létě na sběr třešní a v zimě na brusle, jak se dívali na let balónem nebo když je babička učil zacházet s fotoaparátem.

Prvorepublikové prohlídky s vnučkou paní hraběnky na trase druhého návštěvnického okruhu se konají v pondělí 6. dubna od 13.15 hodin a dozvíte se spoustu zajímavostí, které na klasických prohlídkách neuslyšíte. Na těch si ovšem zase můžete vyposlechnout o starší historii mníšeckého zámku anebo si prohlédnout portrétní galerii našich majitelů. Klasické prohlídky jsou rozděleny do dvou zámeckých okruhů na reprezentační a soukromou část, které na sebe časově navazují. Probíhají od 10.00 do 15.50 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám