Hlavní obsah

I přes staré objektivy je pohled na Šumavu krásný

Novinky, Jan Kaše

Šumavská obec Žihobce se stala zajímavým místem, kam každým rokem směřují stovky návštěvníků, a to nejen díky zdejší dominantě, novorománskému kostelu Proměnění Páně, ale především kvůli Muzeu Lamberská stezka, ve kterém probíhají nejrůznější výstavy a akce.

Foto: Jan Kaše

Žihobce

Článek

Ráda fotím starými sklíčky

Přesně tak zní název nejnovější výstavy, na které prezentuje svou tvorbu Anna Kratochvílová.        

„K focení jsem se dostala tak trochu náhodou. Před dvaceti lety jsem se přestěhovala z České Kanady do šumavského předhůří. Se svým manželem jsem pak podnikala spoustu výletů jak na kole, tak pěšky po celém tomto nádherném kraji. Ze všeho nejvíce jsem si zamilovala šumavskou přírodu. Jelikož manžel fotil a mne už nebavilo jenom ho doprovázet, podlehla jsem i já kouzlu vidět tu krásu přes hledáček fotoaparátu… Po nějakém čase mne oslovily staré manuální objektivy. Prostě stará sklíčka,“ uvedla Anna Kratochvílová.

Výstava přináší pohled na nenápadné části šumavské přírody - motýl sedící na rostlině, housenka, drobná květena a mnoho dalších motivů, které mnohdy ani nevnímáme a prostě je bez povšimnutí míjíme. Vůbec si neuvědomujeme, o jakou krásu vlastně přicházíme. A právě na ni nás Anna Kratochvílová upozorňuje.

Fotografie doplňuje krátkými a milými verši:

Housenka na vřesu

nezapře svou noblesu.

Je tu jen na chvíli,

než do spánku se uchýlí.   

Spisovatel Šumavy  

Na duben muzeum výjimečně zařadilo výstavu k 170. výročí narození nejznámějšího spisovatele Šumavy Karla Klostermanna. Materiály zapůjčil spolky Šumavské cesty a Karel Klostermann - spisovatel Šumavy.  

Součástí výstavy bude také přednáška Václava Sklenáře o životě a díle Karla Klostermanna, která proběhne ve čtvrtek 12. dubna.

Návrhy kostýmů pro české filmy

Další výstava představuje zcela odlišné téma, a to kostýmní návrhy výtvarnice Aleny Schäferové.

„Navrhovala kostýmy pro desítky televizních inscenací, pohádek a televizních filmů. V roce 1992 založila firmu AS – Alena Schäferová. Od té doby externě spolupracuje s Českou televizí, filmovými společnostmi a s divadly,“ dočteme se na výstavě. 

Můžeme si tak prohlédnout postavy a kostýmy, které známe například z populární pohádky Tajemství staré bambitky – princ Jakub, hrnčířka Anička, rádcové Lorenc a Ferenc a mnoho dalších.  

Výstavy Anny Kratochvílové a Aleny Schäferové potrvají do 20. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám