Hlavní obsah

I postavičky připomínající politiky najdeme v Plzni na výstavě plné humoru

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábavné postavičky a zvířecí figurky, jemná ironie a neurážející sarkasmus – to vše najdeme v díle sochaře Vítězslava Netrvala.

Foto: zdroj: Visio Art Gallery

Sochař Vítězslav Netrval

Článek

Plzeňská galerie Visio Art hostí výstavu s názvem Nebojte se, nejapní nevymřeli, na které představuje svou sochařskou tvorbu Vítězslav Netrval.

Umělec, který původně pracoval se dřevem a později se plně oddal modelované plastice, si se svými díly nápaditě a nevšedním způsobem pohrává. Vkládá do nich humor, ironii i nadsázku, čímž se jeho výtvory stávají srozumitelnými a diváky rozveselí a pobaví.

„Sochař v originálním světě svých postaviček zdařile paroduje lidské malosti, s nadhledem ironizuje vlastnosti, chování a projevy rodu Homo sapiens. Příznačným znakem Netrvalovy tvorby je vzájemné střetávání a prolínání lidského a zvířecího světa. Zvířecí figurky jsou metaforickým obrazem člověčenství, člověčí hrdinové zas nezřídka překypují animálními projevy i chováním. Vzájemná provázanost těchto bytostí, podmíněnost jejich biologických a fyziologických znaků, ale i jejich mentálních projevů vytváří autentický, lehce nadpřirozený svět, jen zdánlivě existující mimo naši realitu,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.

Výstava potrvá do 28. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám