Hlavní obsah

Hvězda českého juda v „ženském provedení“ na obzoru?

Novinky, Andrea Šálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renata Zachová (*31. 5. 2000) sbírá už několik let jeden úspěch za druhým. V současnosti drtí nekompromisně konkurenci ve váhové kategorii do 57 kg. Prozradila nám, jak své úspěchy vnímá, kdo (a co) jí pomáhá i vlastní recept na úspěch.

Foto: archiv R. Zachové

Renata Zachová - naděje českého juda

Článek

Renato, jsi naše nejúspěšnější judistka, o čemž svědčí nejen výsledek v anketě Judista roku 2016, kde ses ve svých šestnácti letech umístila na 6. místě, přičemž první pětka byli muži. Jak to vnímáš? Jaké jsou reakce okolí?

Sama jsem byla překvapená, bylo to nečekané – je to skvělý pocit stát tam s tak skvělými judisty jako jsou Lukáš Krpálek, Pavel Petřikov a další. Okolí mě samozřejmě podporuje, za což jsem moc ráda.

Jak se připravuješ na nadcházející ME kadetů, které se bude konat na přelomu června a července v litevském Kaunasu?

Momentálně trénuji v Opavě, příprava je založena hlavně na randori (cvičný zápas – pozn. aut.) a hodech, což je důležité. Začátkem června pojedeme na Evropský pohár juniorů v Leibnitzu v Rakousku, kde nebudu závodit, ale zúčastním se kempu. Pak nás čeká ještě soustředění v chorvatské Poreči, tam se poperu s nejlepšími ženami.

Je někdo, z koho máš na ME obavy? Určitě chceš medaili, loni jsi byla ve Finsku pátá...

Obavu nemám, ale je tam samozřejmě spousta skvělých judistek. Budu se snažit podat co nejlepší výkon a zkusím je porazit.

Pomohly ti poslední úspěchy – tři 3. místa na Evropských pohárech (Fuengirola, Berlín, Bielsko Biala) k lepšímu pocitu?

Ano, to byla silná „áčka“, takže jsem moc ráda, že jsem se umístila.

Jak při takovém sportovním nasazení zvládáš studovat střední školu?

Není to nic jednoduchého, ale dá se to zvládnout. Ve škole mám individuální plán, mohu se domluvit na jakýkoli termín zkoušení. Vycházejí mi opravdu hodně vstříc. 

Je běžné, že vrcholové sportovce někdo podporuje a přispívá jim k přípravě. Jak je to u tebe?

Mě sponzoruje firma Essimo, od nich dostávám kimona, za což jsem moc ráda. Na soustředění mi finančně přispívá společnost Partners.

Máš nějaké životní motto?

Ano, mám – je z filmu Rocky: „Nejde o to, kolikrát na své cestě upadneš, ale jde o to, kolik ran dokážeš přijmout a nezastaví tě. Prostě se dokážeš zvednout a srovnat se s tím.“ 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám