Hlavní obsah

Hurvínkovým motoráčkem za teplem do Lednice

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naftový motor vlaku M 131.1463 zvaného Hurvínek se na brněnském nádraží rozeřval do vysokých obrátek. Je krátce po 9. hodině a červený motoráček z roku 1955 vyráží na dvouhodinovou cestu do jihomoravské Lednice. Jedeme do tepla místních lázní a chladu lichtenštejnského zámku, jednoho z nejhezčích u nás.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

České dráhy připravily v programu Wellness na 16. a 30. ledna, 13. a 27. února a 13. a 27. března výlet historickým vláčkem s průvodcem. Jel jsem tuto jízdu minulý rok a  v „masážním“ vagonu s motorem pod podlahou to byl nezapomenutelný zážitek.

Vedle této nabídky přicházejí ČD s novým programem s průvodcem Zahřejte se a putujte s námi. Každou poslední neděli v měsíci (30. 1., 27. 2., 27. 3.) můžete vyrazit z Brna do Břeclavi.

Program mimo jiné zahrnuje prohlídku Lichtenštejnského domu, plavbu lodí po Dyji se svařákem nebo ochutnávku špičkových vín. Kapacita pro Wellness je 90 míst, pro program s průvodcem v Břeclavi 48.  

Na dřevěné lavice se vejde 48 cestujících, 24 míst je ke stání. Nejvyšší rychlost je 60 kilometrů. Jen musíte trochu víc nahlas mluvit. Naftový motor, jenž bublá, rachotí a řve pod sedadly, zaplní prostor solidním rámusem.

Cesta vede po staré historické tratí od stanice Boří Les do Lednice. Normálně se tu nejezdí, strojvedoucí musí na Bořím Lese vyzvednout klíče k jejímu otevření. Trať projíždí valticko-lednického areálem. Kolem rybníků, pseudoantických pavilonů, v přírodním komplexu zařazeném na  listině památek chráněných UNESCO.

Nádražíčko v Lednici je od lázeňského domu Perla vzdáleno 5 minut chůze. Lázně nejsou velké, ale jediné na jižní Moravě.  

Perla na mořské vodě

Lázně využívají  zdejší mořskou vodu. Jodobromový pramen vyvěrající z hloubky 1250 metrů je voda, která přetrvala jako pozůstatek dávného moře.

Základem balneoprovozu jsou jodobromové koupele, indikace je zaměřena na pohybový a oběhový systém, na neurologické nemoci, ale i na gynekologické potíže a stavy po popáleninách. "To je spolu s perličkovou koupelí základem našich služeb,“ sdělila manažerka provozu Petra Kalců.

Ještě navštívit zámek, skleník a  zase můžeme jet. Za dobrého počasí ideální výlet.

Informace na telefonním čísle 972 625 802 nebo přímo v ČD centru na hlavním nádraží v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám