Hlavní obsah

Hurvínek s Máničkou zachránili těžce nemocnou holčičku

Novinky, Jiří Plincner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helena Štáchová propůjčila svůj hlas nejen Líze Simpsonové, ale hlavně kamarádce Hurvínka – Máničce. Jak Mánička s Hurvínkem zachránili v nemocnici před smrtí malou holčičku vyprávěla o tomto víkendu v divadle Radka Brzobohatého, kde se natáčel již několikátý díl pořadu Poslední zhasne.

Foto: TV Relax-Pohoda

Stále usměvavá Helena Štáchová, Mánička a producent Jiří Plincner

Článek

Mánička letos oslaví 75 let. Poprvé se vedle Hurvínka objevila 19. dubna 1930. Podobu, kterou zná většina z nás, vytvořil Zdeněk Juřena až v roce 1970. Od roku 1969 Máničce propůjčila hlas Helena Štáchová, která je ředitelkou divadla Hurvínka a Spejbla.

„Každý rok máme okolo 280 představení ve 33 zemích světa. Teď připravujeme hru po dánské publikum. Dánština je nesmírně těžký jazyk, těžší než japonština. Když hrajeme třeba v Anglii a některé slovíčko se nám nepovede, tak Britové jsou zvyklí na komolení jazyka, protože tam žijí různá etnika. V dánštině pokud špatně vyslovíte, tak Dánové nepochopí, o čem příběh pojednává. A tak si musíme dávat velký pozor na výslovnost,” říká stále usměvavá Helena Štáchová.

Na otázku, jestli je pravda, že Hurvínek s Máničkou vyléčili těžce nemocnou holčičku, Heleně zazáří oči a se skromností sobě vlastní vysvětlí, jak tomu bylo:

„Vždy když je mi smutno, tak si na tento příběh vzpomenu, protože potvrdila smysl práce, kterou děláme. Volala mi psycholožka z Motolské nemocnice, že tam mají holčičku po těžké operaci mozku a museli jí otevřít celou hlavičku.

Těžko malému dítěti vysvětlíte, proč mu děláte takovou bolest. Holčička nekomunikovala a na nic nereagovala. Lékaři měli strach, že se poškodilo několik nervů a že to bohužel zůstane na vždy. Psycholožka zkoušela všechno možné a měla pocit, že v jejích očích něco proběhlo, když vyslovila jméno Hurvínek. Ihned mi zavolala, a my jsme přijeli - s Martinem Kláskem, který vzal Hurvínka. V pokoji byli rodiče, lékaři, sestřičky a všichni netrpělivě čekali, jak to dopadne. Schovali jsme se za plentu a Hurvínek vystrčil hlavu a řekl: Znáš mě? Vylítla jsem a řekla jsem: Řekni, že ho neznáš, jinak bude děsně namyšlený. Trvalo chvilku, holčička roztáhla úsměv a začala s námi komunikovat. Odešli jsme s pokoje a brečeli jsme nejen my ale rodiče i lékaři,” zavzpomínala Helena Štáchová.

V pořadu Poslední zhasne, který uvádí Vladimír Hron, vystoupila řada předních umělců - kromě Heleny Štáchové také Martin Maxa, Olga Lounová, Václav a Jan Neckářovi, Petra Černocká, Yvetta Blanarovičová, Václav Kopta, Míša Nosková a mnozí další přední umělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám