Hlavní obsah

Humanitární pomoc je náročná a často nebezpečná práce, za niž mnozí zaplatili i vlastním životem

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2008 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 19. srpen světovým dnem humanitárních pracovníků. Je to příležitost vyzdvihnout jejich úsilí, profesionalitu, odvahu i zaujetí pro pomoc druhým. Datum připomíná pumový útok na sídlo organizace v Bagdádu v roce 2003, při němž zahynulo dvacet dva lidí.

Foto: Charita Česká republika

Omar usilovně pomáhá všem, kteří pomoc potřebují, a bezmála dva roky pod hlavičkou mise Charity Česká republika v Iráku.

Článek

Rostoucí počet i rozsah krizí v současném světě klade na humanitární pracovníky OSN a dalších organizací zvýšené nároky. Od dob 2. světové války se ve světě pohybuje rekordní počet uprchlíků i vnitřně vysídlených osob, lidé na mnoha místech planety čelí nejen konfliktům, ale i přírodním živlům.

Dnešek nabízí příležitostí poděkovat všem českým, zahraničním i mezinárodním humanitárním agenturám a jejich pracovníkům. Je to velmi náročná a často nebezpečná práce, za niž mnozí zaplatili i vlastním životem. Humanitární pracovníci jsou skromní. Jejich činy však nikoliv: každý z nich může prospět stovkám lidí a jejich pomoc je mnohdy životně důležitá, zachraňuje před hladomorem a strádáním, je příslibem a přináší naději na soběstačnost.

Pětatřicetiletý Omar, celým jménem Omar Hameed Haggab, je původem z irácké provincie Anbar. Nějaký čas pobýval v Bagdádu, poté se přestěhoval do Arbilu, kde žije dodnes. Ačkoli úspěšně odpromoval, v oboru energetika, na vysoké škole strojní, práce v oboru ho nenaplňovala.

Denně v médiích sledoval zprávy o zuboženém stavu Iráku po válce s bojovníky Islámského státu, stejně tak reportáže o humanitární práci různých organizací. Na základě těchto skutečností dospěl k rozhodnutí, že je ideální čas aktivně pomáhat lidem, které v té době trápila zejména chudoba a vysídlení. Přál si do tváří postižených dětí, žen nebo starých mužů navrátit úsměv a udržoval v nich naději na lepší zítřky.

V roce 2010 začala migrace ze Sýrie do Iráku. O rok později se Omar připojil k jednomu z táborů, které poskytovaly humanitární pomoc syrským rodinám. Pomoc druhým se stala jeho posláním. Omar spolupracoval s mnoha skupinami, jak v uprchlických táborech pro syrské, íránské a palestinské uprchlíky, s vysídlenými Iráčany, tak i s lidmi žijící mimo tábory. Jeho práce pomohla potřebným zajistit základní lidské potřeby, jako je voda, hygiena, živobytí, bezpečné potraviny, a část sektoru ochrany.

Během své humanitární činnosti čelil mnoha výzvám, zejména v oblastech, které byly obtížně dostupné a velmi nebezpečné. Avšak ani ty ho neodradily a dál nezištně poskytuje pomoc postiženým. A v humanitárním sektoru je Omar činným dodnes. Usilovně pomáhá všem, kteří pomoc potřebují, a bezmála dva roky pod hlavičkou mise Charity Česká republika v Iráku.

Charita Česká republika se humanitární pomoc vždy následně snaží přetransformovat do další fáze, tedy do udržitelného řešení. Praktický příklad: v rámci humanitární pomoci zajistí jídlo, ale následně v dalších krocích pomůže, aby si lidé, třeba v uprchlickém táboře, otevřeli obchůdek. Vyškolí je v účetnictví, řízení obchodu a dalších oblastech tak, aby jim obchod začal vydělávat. Tyto podnikatelské dovednosti mohou aktivně rozvíjet kdykoli později i jinde. Vstupní náklady jsou nízké a přitom se tím lidem v nouzi velmi pomůže. Efektivní pomoc je taková, aby si následně lidé, kterým je na počátku pomoženo, dokázali pomoct sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám